Contractul a fost câștigat prin licitație de asocierea de firme Drum Asfalt, Constructorul Sălard și Drumuri Bihor. Valoarea lucrărilor este de aproximativ 30 de milioane de lei, plus TVA, iar durata de execuție este de 31 de luni.
„În continuare vom preda amplasamentul constructorilor, iar aceștia își vor pregăti organizarea de șantier. Până la sfârșitul lunii aprilie vor începe efectiv lucrările. Vor dura până la sfârșitul anului 2024. Din anul 2025 activitatea Consiliului Județean Bihor se va desfășura în noul sediu. Toate compartimentele, care astăzi funcționează în spații disparate, vor fi concentrate în această clădire: Arhitectul Șef, fondurile europene etc. Vom avea cheltuieli de funcționare mai mici, iar cei care au probleme la Consiliul Județean nu vor mai fi plimbați dintr-un loc în altul”, a declarat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Potrivit unui comunicat al CJ Bihor, reabilitarea va presupune lucrări de consolidare locală, recompartimentări și finisaje interioare, intervenții la șarpanta exterioară, la fațade, vor fi refăcute instalațiile electrice, sanitare și termice, precum și cele de securitate la incendiu. Vor fi realizate și amenajări exterioare și vor fi extinse anumite spații prin mansardare. CJ Bihor a precizat că se va pune accent pe creșterea eficienței energetice a clădirii.
[eadvert]
Clădirea din strada Republicii nr. 35, Oradea, este un monument istoric aflat în patrimoniul Județului Bihor – Consiliul Județean. Până în prezent s-au efectuat, de către Consiliul Județean Bihor, doar lucrări de conservare a imobilului.
„Prin reabilitarea clădirii, protejăm patrimoniul emblematic al orașului. Una din cele mai frumoase clădiri din Oradea, construită în perioada antebelică pe colțul din stânga intrării pe artera principală, va fi un reper arhitectural după refacere”, a mai spus Bolojan.
Lucrări licitate de două ori
Consiliul Județean Bihor va depune proiectul pentru finanțare prin fonduri europene. De altfel, acesta este și motivul pentru care conducerea CJ Bihor a reziliat contractul din 2020 și a refăcut licitația.
Asocierea de firme SC Drum Asfalt SRL, SC Trameco SRL, SC Constructorul Sălard SRL a câștigat licitația de reabilitare a clădirii în 2020. Fosta conducere a CJ Bihor plănuia să refacă imobilul printr-un credit, investiția fiind atunci în valoare de 24,8 milioane de lei.
Câteva luni după desemnarea câștigătorului, instituția, aflată de această dată sub conducerea lui Ilie Bolojan, a convins constructorii să renunțe la lucrări fără pretenții materiale, motivând că se dorește reabilitarea cu fonduri europene, astfel încât Județul să plătească doar 2% din suma totală necesară reabilitării.
„Vom revizui studiul de fezabilitate pe eficienţă energetică, îl vom supune aprobării în plenul Consiliului Judeţean şi îl vom depune pe axa de eficienţă energetică imediat după 1 ianuarie”, a anunțat atunci președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!