Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţi Organizate Oradea – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea, cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii – Direcţia Judeţeană de Informaţii Bihor au finalizat cercetările faţă de un grup infracţional de crimă organizată. Membrii au fost cercetaţi sub aspectul comiterii infracţiunilor de iniţierea, constituirea şi aderarea la un grup infracţional specializat în contrabandă cu tigari.
Creier bihorean
Grupul era format din şase persoane cu vârste cuprinse între 27 şi 46 de ani, trei bihoreni, respectiv M.I., de 36 de ani, G.M., de 32 de ani şi G.B., de 27 de ani şi trei cetăţeni maghiari, D.G., de 38 de ani, V.R., de 34 de ani şi V.P., de 46 de ani.
Cercetările au relevat că, în perioada august 2010 – ianuarie 2011, M.I., liderul grupării, a coordonat întreaga activitate de contrabandă cu tigari desfăşurată de gruparea condusă de acesta. Bihoreanul este acuzat că a conceput, finanţat şi pus în aplicare, prin intermediul celorlalţi membri ai grupării, activităţile legate de achiziţionarea tigarilor de contrabandă, depozitarea şi transportul acestora din Ungaria, precum şi preluarea şi distribuirea ţigărilor în România.
Cărăuşi maghiari
După achiziţionarea tigarilor acestea erau păstrate în trei depozite clandestine pe raza Judeţului Bihor. Ulterior, tigarile erau comercializate în România către alte persoane fizice sau în pieţele de pe raza Municipiului Oradea. Rolul cetăţenilor maghiari era acela de a procura tigari netimbrate în ţările din spaţiul Uniunii Europene şi de a le introduce ilegal în România. Valoarea totală a prejudiciului provocat statului român prin introducerea în ţară fără forme legale a întregii cantităţi de tigari netimbrate se ridică la suma totală de 88.000 lei. În vederea recuperării prejudiciului cauzat statului român, poliţiştii B.C.C.O. Oradea şi procurori din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea au luat măsuri asiguratorii, prin aplicarea unor sechestre asupra unor imobile deţinute de suspecţi. M.I. şi cei trei cetăţeni maghiari au fost cercetaţi în stare de arest preventiv pentru o perioadă de 29 de zile.
În cazul în care cei şase suspecţi vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă pedepse privative de libertate cuprinse între 3 şi 20 de ani.
V.T.
Citiți principiile noastre de moderare aici!