„În mai 2015, comerțul ilegal cu țigarete a înregistrat scăderi importante comparativ cu luna martie, în sud-est (minus 8,2 p.p. până la 6,1%) și vest (minus 7,3 p.p. până la 16,9%). Deși la nivel național tendința contrabandei este în scădere începând cu luna martie 2015, în regiunea cea mai afectată de piața neagră, nord-est, nivelul comerțului ilicit se menține relativ constant și în luna mai, la 34,2%. Din punct de vedere al provenienței, „cheap whites” continuă să dețină cea mai mare pondere pe piața neagră, de 55,8%, înregistrând o creștere semnificativă de 15 p.p. față de luna martie 2015. Ponderea produselor provenite din Ucraina (14,1%) și Moldova (23%) se află în scădere, iar Serbia este relativ constantă (2,2%)”, a declarat Marian Marcu, directorul Companiei de Cercetare Novel Research.
Două consecutive
„Novel înregistrează două reduceri consecutive ale comerțului ilegal cu țigarete, de 1,1 p.p. față de luna martie și de peste 5 p.p. față de ianuarie 2015. A fost o perioadă de eforturi intense. În primele patru luni din 2015, poliţiştii de frontieră au capturat peste 1,5 milioane pachete ţigarete şi au destructurat 10 rețele de crimă organizată. Doar în luna mai, poliţiştii au efectuat peste 200 percheziţii, vizând astfel destructurarea unor grupări infracţionale. Cea de-a patra campanie regională pe care JTI a susținut-o în parteneriat cu Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin Direcția Generală a Vămilor, desfășurată în perioada martie- iunie, a înregistrat deja efecte notabile în reducerea pieței negre, însă doar în regiunile și în perioadele în care s-a derulat. Companiile de tutun susțin eforturile autorităților de aplicare a legii. Din păcate, nu același lucru se poate spune despre autoritățile fiscale. Ministerul Finanțelor tocmai a decis, peste noapte, să compenseze scăderea de TVA cu o creștere de acciză la țigarete. Creșterea este, însă, excesivă, pune presiune pe piața legală și crează premisele unei relansări a contrabandei. Considerăm că este necesară revenirea la predictibilitate în materie fiscală și la un calendar clar, mai ales în condițiile în care nivelul de accizare prevăzut pentru 2018 a fost deja atins. De asemenea, este absolută nevoie de o nouă Strategie Națională de combatere a comerțului ilegal cu țigarete, pentru perioada 2015-2018, care să vizeze îmbunătățirea legislației și măsuri concrete ce trebuie implementate, de către toate instituțiile responsabile. Cu toate că a fost cerută public și în repetate rânduri, de ANAF și DGV, și chiar de Consiliul Concurenței care, la finalizarea investigației pe piața țigaretelor, a concluzionat că traficul ilegal este principalul factor perturbator pentru sectorul tutunului, strategia nu există încă”, a declarat Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova și Bulgaria.
Confiscări
„Faptul că piața neagră a continuat să scadă și în luna mai, după reducerea din martie, este și rezultatul eforturilor susținute ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală, prin Direcția Generală a Vămilor. Doar în primele trei luni ale anului au fost capturate de către lucrătorii vamali, peste 200.000 pachete de țigarete introduse ilegal, utilizându-se mijloace de ascundere diversificate (în locașuri special amenajate în mijloace de transport, ascunse pe corp de către călători, prin expedieri de colete poștale etc.). Cea mai importantă descoperire a organelor vamale din cadrul biroului vamal Constanța Port a fost identificată în baza analizei de risc, prin care s-a selectat pentru controlul vamal un container care figura încărcat cu şervețele umede, iar în realitate au fost găsite peste 300.000 pachete (6.245.400 bucăți) țigarete nedeclarate, fără marcaje, de diverse mărci.
Eforturile ANAF și ale DGV au fost susținute și de producătorii de țigarete. În prezent, sunt active în punctele vamale 33 echipe canine specializate pentru depistarea țigaretelor și 11 cu dublă specializare – droguri și țigarete ilegale, echipe pentru care primim suport din partea companiilor de tutun. De asemenea, derulăm, în baza acordurilor semnate anul trecut cu producătorii, campanii publice de conștientizare a efectelor profund negative ale comerțului ilegal cu țigarete. Contrabanda reprezintă o amenințare la adresa siguranței naționale, care ne afectează implicit aderarea la Schengen, dat fiind că România are a doua cea mai extinsă graniță externă a UE, de peste 2.100 km”, a declarat Claudiu Ardeleanu, director Direcția Generală a Vămilor.
Acorduri
Reprezentanţii companiei de cercetare spun că marii producători de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeană pentru combaterea comerțului ilegal cu produse din tutun și susțin instituirea, din sumele alocate României ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în lupta împotriva contrabandei cu țigarete.
Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după companiile din sectorul petrolier. În 2014, industria tutunului a virat la buget circa 2,7 miliarde euro, însemnând accize, TVA, taxe și contribuții. Suma reprezintă 1,75% din PIB și 12,5% din totalul veniturilor bugetare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!