Cum deja a declarat anterior, Vuşcan consideră eutanasia câinilor comunitari o „acţiune inumană care denotă barbarism”. „Suntem consideraţi ca fiind civilizaţi şi după modul în care îi tratăm pe cei mai slabi. Câinii de pe străzi sunt responsabilitatea oamenilor. Ei au fost abandonaţi, nu au apărut de nicăieri”, consideră Vuşcan, insistând că vorbeşte în calitatea sa de cătăţean al oraşului şi de în cea de politician.
Soluţia din sertar
Soluţia pe care o avansează el nu este chiar o noutate. Un proiect de hotărâre ce conţine aceeaşi idee este ţinută de administraţia Bolojan la sertar încă din mandatul trecut. „Soluţia este taxarea proprietarilor de câini care nu doresc să şi-i sterilizeze din diverse motive. Cel care nu are câinele sterilizat prezintă un potenţial risc de a fi sursă de câini abandonaţi pe domeniul public, aşa că este corect să plătească o taxă de îngrijire a câinilor din adăpost”, susţine Vuşcan.
Acesta şi-a declarat îngrijorarea faţă de un fenomen în curs de instalare în Oradea: „de o lună am văzut mai multe grupuri de câini în diverse zone ale oraşului. La trei, patru exemplare nu poţi spune că sunt chiar o haită. Luni seara am văzut patru câini pe Clujului, duminică erau alţi patru peste drum de Lotus. Temerea mea este să nu creeze intenţionat, de Primărie, o stare de panică în rândul populaţiei pentru a se crea un curent de susţinere a eutanasierii”.
Situaţii similare ne-au mai fost semnalate în oraş, câinii în cauză nu erau nici sterilizaţi nici „băştinaşi”, judecând după debusolarea lor în trafic.
Propuneri
Prezentă la discuţie şi participantă la dezbaterea organizată de Primărie pe tema regulamentului pentru gestionarea câinilor vagabonzi, jurnalista Monica Mateiu şi-a declarat îngrijorarea „faţă de atitudinea Primăriei: tot ce nu ştim să îngrijim, distrugem” şi insistă pe ideea că „eutanasierea nu este o soluţie pe termen lung”. Orădeanca a făcut o serie de propuneri Consiliului local, la fel ca mulţi dintre cei care au participat la dezbatere. Ideile sale sunt împărtăşite de majoritatea opozanţilor soluţiei eutanasierii: continuarea sterilizării câinilor comunitari sau creşterea interesului pentru animale în rândul orădenilor, prin evenimente şi demonstraţii tematice legate de câinii comunitari dar şi ţinerea unei evidenţe cât mai exactă a câinilor din oraş prin ciparea lor.
Se coace
Regulamentul de funcţionare a unui nou serviciu de gestionare a câinilor vagabonzi din Oradea este în facere, la Direcţia Tehnică din Primărie. Propuneri mai pot fi trimise până sâmbătă, pe 25 august, pasul următor fiind analiza acestora şi eventual modificarea regulamentului. Contestatul document va intra în plenul Consiliului local cu ocazia şedinţei ordinare de la sfârşitul acestei luni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!