CAO asigură servicii de alimentare cu apă și canalizare în 67 de localități din județ.
Compania de Apă Oradea S.A. este operatorul regional care prestează serviciile publice de alimentare cu apă și canalizare în municipiul Oradea și în următoarele localități: Sânmartin, Băile Felix, Băile 1 Mai, Rontău, Haieu, Betfia, Cordău, Cihei, Tinca, Gurbediu, Girişu Negru, Râpa, Belfir, Sântandrei, Palota, Nojorid, Leş, Livada, Oşorhei, Fughiu, Alparea, Cheriu, Felcheriu, Girişu de Criş, Tărian, Beiuş, Delani, Hidişelu de Sus, Hidişelu de Jos, Mierlău, Sântelec, Sumugiu, Drăgeşti, Tăşad, Dicăneşti, Topești, Ceica, Bucium, Dușești, Paleu, Săldăbagiu de Munte, Uileac, Tileagd, Tilecuş, Poşoloaca, Vârciorog, Fâşca, Serghis, Olcea, Călacea, Ucuriş, Ineu, Husasău de Criş, Copăcel, Sărand, Lăzăreni, Calea Mare, Carandeni, Bicacel, Gepiș, Cefa, Inand, Mădăras, Ianoșda, Homorog, Martihaz.
Cu o experienţă de peste 125 ani în domeniul alimentării cu apă si 110 ani în activitatea de epurare a apelor uzate, CAO exploatează în prezent următoarele capacităţi:
- Staţii de captare – tratare – pompare apă potabilă – 8 staţii, din care 5 staţii cu o capacitate totală de 2.100 l/s captare-tratare-pompare apă potabilă sunt în Oradea;
- Reţele de transport şi distribuţie apă – 1.550 km, din care: 731 Km- în mediul urban (640 Km în Oradea); 819 Km – în mediul rural,
- Staţii de repompare apă potabilă- 155 staţii, din care 84 de staţii de repompare pentru apă potabilă sunt în Oradea;
- Branşamente apă – 61.383 buc, din care: 31.358 buc- în mediul urban (28.130 buc – Oradea), 30025 buc – în mediul rural,
- Reţele canalizare menajeră – 863,7 km, din care 554,2 Km în mediul urban (508,2 Km – Oradea), 309,5 Km în mediul rural,
- Reţele canalizare pluvială- 377 km, din care 356 km sunt în Oradea,
- Racorduri canalizare menajeră – 43.737 buc, din care: 28.032 buc în mediul urban (25.273 buc – Oradea), 15.705 buc în mediul rural,
- Staţii de pompare în sistemul de canalizare – 168 staţii, din care: canalizare menajeră – 157 staţii, din care 40 stații în Oradea, canalizare pluvială 11 staţii în Oradea,
- Staţii de epurare– 7 stații.
Populația deservită în aria de operare: alimentare cu apă: 272.780 locuitori (99 % din populaţia rezidentă, canalizare: 234.450 locuitori (90,64 % din populaţia rezidentă).
În decurs de 4 ani, conducerea companiei a redus cu 59 de angajați schema de personal, directorul general apreciind că ar mai putea exista unele mici ajustări în sensul renunțării la câțiva angajați, iar cei care rămân sunt suficienți pentru a asigura buna desfășurare a activității.
Montarea contoarelor inteligente a redus substanțial furturile de apă din rețea
În acest moment, CAO a gestionează 59.440 de contoare de branșament, din care 51.697 sunt contoare cu autocitire iar 7.443 sunt contoare electromecanice. Este în curs de montare un număr de 4.477 contoare electronice în Oradea, Beiuș, Ceica, Drăgești, Hidișelu de Sus, Lăzăreni, Nojorid, Oșorhei, Sânmartin, Paleu și Vârciorog. Intenția conducerii CAO este ca până la finalul anului 2025 să fie înlocuite toate contoarele ectromecanice.
Creșterea numărului de contoare inteligente a redus substanțial cazurile de furturi de apă din rețea. Contoarele cu autocitire nu permit, fără a lăsa urme, modificarea în sens invers a cantității de apă consumate. Folosirea apei din rețea pentru udatul grădinilor se mai practică de către abonații care sunt racordați la alimentarea acu apă dar fără servicii de canalizare.
Potrivit directorului Chindlea, mai există situații în unele localități din mediu rural, fără să precizeze unde, în care cetățenii folosesc, cu îngăduința autorităților, apa de la hidranți pentru a-și uda grădinile în timpul verii, pentru care nu plătesc nimic.
Într-un clasament publicat de ANRSC cu tarifele practicate de operatorii regionali din domeniul alimentării cu apă și canalizării, CAO se situează pe locul 41 din 47 de poziții, cu un preț total de 11,69 lei/mc perceput de la abonați pentru serviiciile de apă și canalizare.
Introducerea serviciului de call center a redus la 2% apelurile nepreluate
Având în vedere reclamațiile privind activitatea de preluare a apelurilor de la cetățeni, peste 30% apeluri nepreluate în 2023, CAO a introdus în 2024 un serviciu propriu de call center. Lansat în luna mai 2024, prin intermediul noului serviciu s-a reușit reducerea la 2% a apelurilor nepreluate.
Prin punctul unic de contact, la numărul de telefon 0359/996, se realizează preluarea rapidă a apelurilor clienților, rezolvarea promptă a solicitărilor și sesizărilor, se oferă informații în timp real despre opririle de apă programate sau cauzate de avarii, se asigură transmiterea automată telefonică a indexului autocitit de contor. Functia de “callback” permite ca eventualii clienți nepreluați telefonic să fie reapelați de către salariații din call center pentru a li se prelua solicitările/sesizările.
Activitatea call center-ului este zilnică, între orele 7-19, după care apelurile sunt preluate de către personalul din dispecerat. Dacă înainte de introducerea serviciilor din call center, apelurile cetățenilor nu erau toate preluate de către dispecerat, acum numărul acestora este foarte mic, iar aspectele sesizate de abonați sunt soluționate în tr-un mod mult mai eficient, susține directorul gneral Chindlea. Intervențiile la avarii este asigurată 24 din 24 de ore de către echipele din cadrul companiei.
În privința modului de achitare a facturilor emise, din totalul abonaților CAO, doar 29% mai utlizează ghișeele pentru a plăti facturile, restul apelează la mijloacele de plată online puse la dispoziție.
Apă de calitate la robinetele abonaților CAO
Calitatea apei furnizate de CAO este monitorizată zilnic prin intermediul laboratorului propriu, certificat RENAR, care realizează și analize pentru operatori de apă din străinătate. În 2024, laboratorul a realizat 14.625 teste organoleptice, 14.785 teste microbilogice și 59.413 teste fizico-chimice. La testele organoleptice au fost depistate 620 de teste neconforme, iar la testele fizico-chimice 1.150 au ieșit neconforme, rezultate generate de intervențiile în rețea programate sau urmarea unor avarii. Directorul general CAO susține că apa potabilă furnizată se încadrează în standardele de potabilitate.

Conferință la Compania de Apă Oradea; Foto: Sorin Martin Vereș
Trimite articolul
XFurtul burnalelor de fonta de la case este noua obligatie C.A.O.
Ce faceti cu canalizarea din Saldabagiu de Munte ? DE cca. 5 ani lucrarea este terminata dar nu este pusa in functiune !Investitia nu produce efecte benefice si confort pentru cetateni si nimeni nu raspunde .Oare nimeni nu se sesizeaza ?