Peste 100 de elevi din Beiuș și din satele din împrejurimi au vizitat muzeele de biologie și de fizică de la Colegiul Național „Samuil Vulcan” din Beiuș.
„Am petrecut foarte multe ore în muzeul de biologie de la Samuil. A fost cândva, acum zeci de ani. Acum un proiect frumos și de suflet, dorește să pună în valoare munca unor oameni de excepție, pentru a transmite dragostea de carte și știință peste generații”, spune profesorul Claudia Buran.
După ce muzeele vor fi digitalizate și toate exponatele vor fi catalogate, unul dintre obiectivele proiectului enun at de Cezar Kovacs, participanții la eveniment sunt invitați să ia parte la workshop-urile de științe care vor avea loc în cadrul proiectului.
Echipa de proiect își propune să pună în valoare muzeele școlii și să le modernizeze astfel încât să devină o atracție pentru elevi.
„Noi ne bucurăm să susținem tot mai multe inițiative ce vin din partea unor elevi care se implică în schimbarea pe care și-o doresc pentru școlile lor!”, spune profesorul Claudia Buran.
Echipa de proiect a ținut să mulțumească sponsorilor: VPK Packaging, Dobbleaere Consulting, Prestige Business Center, MedLife Oradea, Celestica, Partizan Security,Madrugada, Vernicolor, Accesa, Stoby Dental, Tramos Logistic și donatorilor individuali care au sprijinit acest proiect.
„Este o continuare a ceea ce reputatul profesor Ioan Buşiţia a început acum 100 de ani, adică muzeul de biologie, în care se află peste 200 de exponate rare, crocodili, păsări şi chiar un făt de Homo Sapiens de 4 luni, formalizat. Tradiția şi pasiunea vulcanistă continuă”, a punctat Cezar Kovacs.
Profesorul Ioan Bușiția a studiat Academia de Bellearte din București, ulterior devenind profesor la liceul „Samuil Vulcan” din Beiuș. Acesta a fost dirijorul Reuniunii de cântări „Lyra” din Beiuș până în anul 1918. Imediat după, a fost dirijor al corului Reuniunii și președinte al „Turing Clubului Român” din Beiuș. Din activitatea profesorului Bușiția amintim că a fost deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, organismul legislativ reprezentativ al „tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească”, cel care a adoptat hotărârea privind Unirea Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918. Profesorul Bușiția „desfăşoară o bogată activitate extraşcolară, ceea ce face din el una dintre personalităţile cele mai populare ale Beiuşului, Ţării Beiuşului şi nu numai. Organizează şi desfăşoară viaţa muzicală şi artistică din şcoală şi din oraş. Iubitor al naturii, sportului şi turismului, cunoscător al munţilor Bihor, Vlădeasa şi Codru – Moma, organizator de excursii şi drumeţii. Împreună cu elevii şi membrii Turing Clubului Român, filiala Beiuş, al cărei preşedinte a fost, realizează marcajele pe numeroase trasee din Munţii Bihorului şi Vlădeasa, deschizându-i astfel turismului şi drumeţiilor. În cadrul şcolii organizează o sală şi un cabinet de desen foarte bine dotate cu materialul didactic necesar, material realizat în cea mai mare parte de el” scriu Simion Suciu și Ioan Igna despre renumitul profesor.
Făcând un arc de un secol peste timp, profesorul Ilie Rus şi elevii lui refuzând să îngroape vechea aparatură care a deschis orizonturile multor generaţii, ba mai mult dându-le o nouă viaţa, pun bazele muzeului de fizică.
Gustă știința
Digitalizarea muzeelor, organizarea de workshop-uri şi laboratoare interactive, organizarea Simpozionului „Gustă Ştiinţa” sunt cele trei mari direcţii în care vor acţiona vulcaniştii ca urmare a susținerii financiare de care s-au bucurat prin Bursa Talentelor, proiectul Fundaţiei Comunitare Oradea.” Astfel avem șansa, ca setea de cunoaștere să se transmită la noi și noi vulcaniști, și nu numai, proiectul fiind deschis tuturor elevilor.
„Un exemplu de «bună practică», adică, se poate face și …educație”, concluzionează profesorul Claudia Buran.
Citiți principiile noastre de moderare aici!