Conform meteorologilor, luni și marți temperaturile pot coborî până la -29 grade.
Cod galben în Bihor
În Crişana şi în Banat vremea va fi geroasă îndeosebi în cursul nopţilor şi al dimineţilor, când valorile termice se vor situa frecvent sub -15 grade.
Cod portocaliu
În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania şi în Maramureş, gerul se va intensifica, astfel încât minimele vor fi cuprinse, în general, între -29 şi -15 grade, iar maximele între -15 şi -10 grade.
Recomandări ISU Crișana
Având în vedere atenţionarea COD GALBEN de ger persistent, valabilă şi pentru judeţul Bihor în intervalul 09 – 10.01.2017, emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Crișana” recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri menite a le proteja viața:
- Ascultaţi la radio, televiziune, buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă.
- Mâncaţi regulat şi beţi lichide, dar evitaţi excesul de cofeină şi alcool.
- Evitaţi să vă extenuaţi când curăţaţi zăpada depusă. Efortul fizic în condiţii de frig extrem poate cauza un atac de inimă. Înainte de a ieşi afară pentru a face efort fizic, este necesară o încălzire a organismului.
- Fiţi atenţi la semnele de îngheţ. Acestea includ pierderea simţurilor şi culoarea albă a vârfurilor degetelor de la mâini, de la picioare, a urechilor şi a nasului. Dacă observaţi astfel de simptome, solicitaţi imediat ajutor medical.
- Fiţi atenţi la semnele de hipotermie. Acestea includ frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare aparentă. Dacă observaţi astfel de simptome, duceţi victima într-un spaţiu călduros, îndepărtaţi-i hainele umede, încălziţi-i mai întâi partea centrală a corpului şi, dacă victima este conştientă, administraţi-i băuturi calde non-alcoolice.
- Solicitaţi ajutor medical cât mai urgent posibil.
- Economisiţi combustibilul pentru încălzit, dacă este necesar, menţinând temperatura în casă mai redusă decât în mod normal.
- Nu suprasolicitaţi instalaţia electrică a locuinţei prin utilizarea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere.
- Amplasaţi mijloacele de încălzire portabile la distanţă de cel puţin 1 metru faţă de materialele combustibile.
Utilizaţi autoturismul, numai dacă este absolut necesar. Dacă trebuie să conduceţi, luaţi următoarele măsuri:
- Circulaţi doar ziua, niciodată singur, şi anunţaţi cunoştinţele despre programul dumneavoastră.
- Folosiţi drumuri principale; evitaţi drumurile secundare considerate scurtături. Porniți la drum doar dacă este necesar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!