Peste 4.300 de şomeri (4.357) şi-au pierdut locul de muncă în urma unor concedieri colective care au avut loc de la începutul crizei economice. „Notificări de concedieri colective primim în continuu, dar o statistică exactă a celor care vor fi concedieţi în perioada următoare nu se poate face deoarece în decursul a 30 de zile, se poate ajunge la o înţelegere cu sindicatele şi cu angajaţii, iar numărul disponibilizărilor să fie mai mic sau chiar să nu se mai facă disponibilizări”, a precizat Dorel Drăghici directorul coordonator al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor.
Acesta a precizat că astfel de notificări vin din mai toate domeniile de activitate. „Singurul domeniu care a rezistat crizei economice şi financiarea este industria uşoară. Se pare că acesta nu şi-a pierdut piaţa de desfacere, ba mai mult oferă şi locuri de muncă”, a concluzionat şeful AJOFM Bihor.
În ceea ce priveşte locurile de muncă vacante raportate la AJOFM, media acestoara este 260 -270 pe săptămână, jumătate din câte erau înainte de declanşarea crizei.
Şomaj
La fel ca şi în alte judeţe şi în Bihor numărul şomerilor este în contină creştere. La data de 31 octombrie erau înregistraţi la AJOFM 15.373 de şomeri. Conform statisticilor 8.000 provin din sectorul privat. Din numărul total de şomeri 8.782 sunt indemnizaţi. Rata şomajului în judeţ a ajuns astfel la 5,4%, sub media naţională care este de 7,1% în timp ce în septembrie a fost de 6,9%.
Potrivit datelor Agenţiei Naţionale a Ocupării Forţelor de Muncă numărul total al şomerilor înregistraţi în evidenţele agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă a fost de peste 653 de mii de persoane, din care peste 280 de mii femei.
Rata şomajului a fost sub procentul înregistrat la nivel naţional în Bucureşti şi Ilfov (2,1%), Timiş (4,2%), Constanţa (5,2%) şi Bihor (5,4%).
Simona Albinaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!