Nu mai puțin de 100.000 de lucrători străini din țările non-UE va putea primi România în 2022. Dublu față de contingentul din acest an. Pe site-ul Ministerul Muncii și Protecției Sociaale (MMPS) este afișat un proiect de hotărâre prin care se propune un contingent de 100.000 de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă din România, pentru anul viitor.
[eadvert]
Potrivit Notei de fundamentare a actului normativ, acest număr a fost stabilit ținându-se cont de datele furnizate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, referitoare la situația pieței muncii din România, de dinamica eliberării avizelor de angajare, detașare care, în actualul context economic, a înregistrat o creștere semnificativă față de anul 2020. De asemenea, s-a luat în considerare necesitatea de a asigura forța de muncă cerută în unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperită de lucrătorii români sau cetățeni ai statelor membre ale UE, ai statelor membre ale Spațiului Economic European sau ai Elveției. Nu în ultimul rând, inițiatorii au în vedere prevenirea situațiilor în care străinii lucrează în România fără forme legale.
„Străinii care ar putea fi încadrați în muncă sau detașați în România, în anul 2022, la un singur angajator, în baza avizelor de angajare/detașare, ar reprezenta aproximativ 1,27% din numărul persoanelor ocupate în al doilea trimestru al anului 2021, care era, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, de 7.843.000. Prin promovarea migrației legale în beneficiul societății românești, precum și în beneficiul imigranților și al statelor lor de origine, obiectivul principal al autorităților române este de a maximiza efectele pozitive și de a limita efectele negative ale migrației în scop de muncă și, totodată, de a maximiza impactul potențial al măsurilor luate la nivel național și pentru gestionarea consecințelor în plan social și economic a situației determinate de pericolul răspândirii virusului SARS-CoV-2, fiind necesare inclusiv măsuri care să determine premisele creșterii posibilității ocupării unui loc de muncă de către cetățenii statelor din afara Uniunii Europene. De asemenea, prin actul normativ se asigură un control al numărului străinilor care intră în teritoriul României și se limitează numărul lucrătorilor străini detașați, pentru care se plătesc contribuții de asigurări sociale în statul de origine”, se precizează în nota de fundamentare de pe site-ul MMPS.
În Bihor
Potrivit informațiilor primite de la Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor, până în 2 noiembrie 2021, 256 de firme din Bihor au solicitat adeverințe pentru angajarea a 3.450 de lucrători din afara Uniunii Europene. Țările de proveniență a acestora sunt: Bangladesh, Sri Lanka, Taiwan, India, China, Republica Moldova și Turcia. Muncitorii străini au fost angajați, cei mai mulți, pentru munci necalificate, dar sunt și lucrători încadrați pe posturi care necesită calificare sau studii superioare. Astfel, muncitorii non-UE au fost angajați ca: brutari (4), bucătari (7), bone (3), îngrijitori spații hoteliere (5), zidari (35), lucrători comerciali (10), manageri (6), asistent manager (1), operatori introducere, validare și prelucrare date (4), manipulanți mărfuri (287), șofer de autoturisme și camionete (16), excavatoriști (5), femei de serviciu (153), ambalatori manual (61), muncitori necalificați (2.228).
Ce spun angajatorii
Majoritatea angajatorilor care lucrează cu muncitori străini consideră această soluție una de avarie. „Altă soluție decât muncitorii străini nu văd în momentul de față. Este soluția care ne ajută să mergem mai departe pe cei care avem contracte în derulare”, ne-a declarat Vasile Valeriu Trip, administratorul Valtryp Oradea, care a angajat mai mulți lucrători din Sri Lanka și India.
Liviu Andrica, directorul ADP Oradea, ne-a declarat în urmă cu câteva luni că are în vedere angajarea de lucrători străini dacă nu va găsi români. La fel și RER Ecologic Services.
O deschidere spre muncitorii străini se vede și din partea sindicatelor, care, până nu demult, nu vedeau cu ochi buni, angajarea de lucrători din afara UE. Mai nou, Blocul Național Sindical, oferă consultanță angajaților străini în relațiile cu angajatorii.
Vlad Deac, președintele Federației Patronilor Bihor, crede că muncitorii străini pot rezolva, pe moment, criza forței de muncă. „Săptămâna aceasta vom avea o întâlnire cu membrii federației chiar pe tema muncitorilor străini. Vrem să vedem ce poziție au și care sunt solicitările lor. În locul muncitorilor români care au plecat în alte țări, trebuie să punem ceva. Soluția este importul de forță de muncă”, precizează Vlad Deac.
Ioan Mintaș, primvicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), spune că mărirea contingentului de muncitori străini a fost făcută la solicitarea CNIPMMR. „I-am solicitat doamnei ministru Raluca Turcan suplimentarea numărului de muncitori străini care să poată lucra în România. Sunt multe firme din domeniile construcțiilor, HORECA, montatori subansamble, care au angajat astfel de muncitori și sunt mulțumite de ei. Lucrătorii străini sunt predispuși la munca peste program și chiar cer să muncească 10-12 ore”, a declarat Ioan Mintaș.
Și directorul AJOFM Bihor este de părere că soluția lucrătorilor străini este una pe termen scurt. Potrivit acestuia, mulți angajatori au apelat la lucrătorii străini pentru a-și acoperi deficitul de forță de muncă la momentul actual. „Angajarea muncitorilor străini este o soluție de moment. Pentru o perioadă scurtă. Muncitorii străini sunt mai volatili, se acomodează mai greu și azi sunt la lucru, iar mâine pot fi găsiți pe o autostradă din țările vestice. Nu poți să te bazezi pe ei”, este de părere Békési Csaba. Soluția avansată de acesta este aducerea muncitorilor români din străinătate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!