Tribunalul Bihor a amânat, vinerea trecută, soluţionarea celor trei contestaţii ale măsurilor asiguratorii dispuse în cauza privind cadrele medicale ale Serviciului de Expertiză din cadrul Casei de Pensii Bihor. Motivând că e nevoie de analiza dosarului de urmărire penală ajuns între timp la Curtea de Apel Oradea, Tribunalul a stabilit un nou termen de soluţionare a contestaţiilor pentru joi, 2 iulie.
Contestaţiile au fost depuse de doctoriţa Guţ Ana împreună cu mama acesteia, de asistentul universitar Marius Rus în calitate de co-locatar în casa doctoriţei Emilia Cun respectiv de Geta Arnăutu în calitate de manager al unei clinici private pe care doctoriţa Anca Domnica Grigorescu a creditat-o cu 400.000 de lei pentru achiziţii de echipament medical.
Au rămas pe arest
Reamintim că joi, Curtea de Apel Oradea a respins contestaţiile celor cinci medici plus cinci asistenţi medicali faţă de arestările preventive decise în cazul lor de Tribunalul Bihor. Cei zece au fost reţinuţi în urma unei ample acţiuni derulate, pe 17 iunie, de poliţiştii IPJ Bihor sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor şi cu sprijinul ofiţerilor judiciari ai DGA şi a tehnicienilor SRI.
Anchetatorii suspectează cele zece cadre medicale că ar fi primit mită în sumă de circa un milion de euro de la bihorenii care se prezentau cu dosare pentru obţinerea pensiei de invaliditate.
Ca atare, procurorii au instituit sechestru asiguratoriu extins inclusiv asupra bunurilor unor persoane apropiate inculpaţilor.
În calitate de apărător al medicului Vasile Sălăjan (şef al Serviciului de Expertiză Medicală a Casei de Pensii Bihor), avocatul Răzvan Doseanu ne-a transmis următoarea observaţie: „În acest dosar de corupţie, organele de cercetare penală s-au sesizat pentru dare şi luare de mită. Nu mi se pare normal să fie inculpate persoane doar pentru luare de mită iar persoanele filmate că au dat bani să beneficieze de calitatea de martor. Cu totul altceva e când autorităţile sunt sesizate de un denunţător privind infracţiuni de corupţie iar acesta devine martor potrivit prevederilor legale. În această cauză, însă, autorităţile s-au autosesizat. Aşa încât nu e legal ca cei care au dat mită să fie trataţi ca martori”.
Rămâne de văzut câţi dintre beneficiarii de pensii de invaliditate audiaţi la IPJ Bihor vor recunoaşte, totuşi, că au dat bani, aşa cum arată de altfel şi imaginile obţinute de anchetatori în cadrul activităţilor de monitorizare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!