Elevii care vor contesta nota obținută la Evalurea Națională vor fi puși să completeze și să semneze o cerere tipizată, care va menționa faptul că nota inițială se poate modifica (ca în cazul liceenilor la BAC). Astfel, nota acordată în urma contestațiilor ar putea crește sau descrește. De asemenea, din Metodologia de desfășurare a Evaluării Naționale a fost scoasă prevederea că nota finală se modifică doar dacă există o diferență de 0,5 puncte între nota inițială și cea de după contestație.
Modele și punctaje
Pentru Evaluarea Națională din iunie 2017 la limba și literatura română vor fi două subiecte (fiecare dintre ele putând avea mai multe cerințe). Subiectul 1 va avea avea un text literar (liric, epic sau dramatic) la care se poate obține un total de 40 de puncte (fiecare dintre subpuncte va avea o notare specifică – 26 de puncte pentru itemul 1 și 16 puncte pentru itemul 2); Subiectul 2 va avea ca text suport un text nonliterar și va fi notat în total cu 36 de puncte. Fiecare dintre subpunctele de la acest subiect va avea și el o notare specifică (24 de puncte pentu itemul 1 si 12 puncte pentru itemul 2).
Subiectele vor urmări următoarele competențe: receptarea mesajului scris, din texte literare și non literare (vor fi 6 cerințe a câte 4 puncte: 4 cerințe vizează probleme de limba română, iar 2 înțelegerea textului); utilizarea corectă și adecvată a limbii române în producerea de mesaje scrise, în diferite contexte de realizare. Se vor da 14 puncte pentru redactarea întregii lucrări (compoziție, comunicare, stil, ortogafie, punctuație etc.). Se va puncta oricare alte formulări sau modalități de rezolvare corectă a cerințelor. Nu se vor acorda fracțiuni de punct, punctaje intermediare (altele decât cele precizate explicit în barem). Se vor acorda zece puncte din oficiu. Nota finală se calculează prin împărțirea la zece a punctajului total obținut pentru lucrare.
La matematică vor fi 3 subiecte principale. Fiecare dintre acestea va fi notat cu 30 de puncte, iar împărțirea punctelor se va face pe subpuncte specifice fiecărui item. Se acordă 10 puncte din oficiu, iar nota finală se calculează prin împărțirea la 10 a punctajului total acordat pentru lucrare. La Subiectul 1 se precizează că se punctează doar rezultatul. Astfel, pentru fiecare răspuns se acordă fie 5 puncte, fie 0 puncte. Nu vor fi punctaje intermediare. La Subiectul al II-a și al III-lea, pentru orice soluție corectă (chiar dacă diferă de cea din barem) se acordă punctajul corespunzător. Nu se dau fracțiuni de punct, dar se acordă punctaje intermediare la rezolvări parțiale (în limitele punctajului indicat în barem).
Este important de știut faptul că toate subiectele sunt obligatorii, iar timpul de lucru efectiv va fi de 2 ore.
Citiți principiile noastre de moderare aici!