Acestea se justifică prin faptul că unii dintre candidați s-au retras ori au optat pentru un loc bugetat și nu au obținut media necesară ocupării lui. O mamă contestă că FMF Oradea a informat peste noapte candidații respinși despre posibilitatea de a opta pentru locurile rămase neocupate. Ea consideră că perioada pentru confirmarea locului a fost prea scurtă, mai ales pentru candidații din afara orașului, ori pentru cei din alte județe.
,,Sunt părinte al unui copil care a dat admiterea la Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea, provenind din mediul rural. Nu asta e nemulțumirea mea, a fost respins cu nota 8, 34. Nu am înțeles ce facilități au cei din mediul rural, cu ce notă au intrat, dar să afișezi ieri după masă (marțea trecută – n.r.) că cei care sunt respinși să se prezinte azi (miercurea trecută – n.r.), la ora 9.00, la facultate pentru locurile rămase neocupate, e total aiurea. Binențeles că nu toți copiii au stat cu ochii pe site-ul facultății de ieri până astăzi. Sunt mulți care vin din alt județ, pentru cine au fost redistribuite aceste locuri? Dacă au rămas locuri neocupate cum să fie termenul de o noapre pentru a reveni la facultate? Mi se pare absurd”, a scris redacției noastre Florica Simuț.
Femeia susține că a sunat la facultate și i s-a spus că intră la ,,fără taxă”, cu condiția de a se prezenta la până la ora 9 pentru a-și confirma locul. Președintele comisiei de admitere, Florian Bodog, a arătat că ultima medie cu care s-a intrat la specializarea Medicină Generală a fost de 8,99. Astfel că, media candidatului la care Simuț face referire nu ar fi fost suficientă pentru a promova examenul de admitere la FMF.
,,Calendarul admiterii a fost afișat cu mult înainte, era trecut și în metodologia de admitere (doar că mulți nu citesc). Deci, se știa ziua confirmărilor, mai puțin ora. Iar aceasta a fost afișată marți, la ora 15.00, pe site-ul facultății. Cât despre locurile destinate candidaților proveniți din mediul rural, este important de precizat că se ia în calcul media ultimului admis. Chiar dacă a intrat pe un loc nebugetat, studentul care provine din mediul rural intră automat pe loc bugetat și rămâne pe loc fără taxă pe toată durata studiilor. La FMF nu a fost depusă nicio reclamație privind admiterea ori confirmarea locurilor”, a explicat Florian Bodog.
1.897 de candidați s-au înscris la examenul de admitere la Facultatea de Medicină și Farmacie (FMF) din Oradea, înregistrându-se o concurență acerbă pentru specializarea Medicină Generală, unde pentru cele 144 de locuri scoase în concurs s-au luptat 932 de candidați.
Programul, bată-l vina!
Concurență mare s-a înregistrat în această sesiune de examene și la Facultatea de Arte. Mai mare cu 30% decât în ultimii 10 ani, după cum ne-a declarat conf. univ. dr. Corina Andor, decanul Facultății de Arte. Aici un candidat s-a plâns că deși figura pe lista de admiși, la o săptămână a aflat că nu mai este admis.
,,La pictură au intrat cu bocancii în sufletul unei doamne care a fost admisă. Acum nu mai este! Un vis spulberat! Mariana Terme o cheamă. Cum e posibil? Ai o listă cu admişii, te bucuri, după o săptămână afli, întâmplător, că nu mai ești admis! Au fost 5 pe 7 locuri. Pe parcurs au mai apărut trei. Dar tu care ai fost în examen, declarat admis eşti brusc sub linie. Cu aceeasi notă ca tine este cineva admis. Nepotismele decid”, a scris un cititor.
Decana Andor că admiterea la Arte s-a făcut după un program asemănător cu cel prin care s-a făcut repartizarea computerizată în licee.
,,Este un program anume. Admiterea se face în ordinea mediei și după opțiunile bifate. Sunt cinci programe de licență. Candidații au trebuit să-și bifeze mai multe opțiuni: cu taxă sau fără taxă, respectiv specializările pentru care optează. Pe urmă, programul a distribuit candidații pe locuri, în ordinea mediilor și a opțiunilor. Cei cu medie mai mică, s-au trezit sub linie. Era trecut totul în metodologie și au avut și un profesor care le-a explicat. Din păcate nu citesc și nu sunt atenți la explicații”, a declarat Corina Andor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!