În acest caz, Primăria Oradea a deschis centrele anticaniculă săptămâna trecută. Containerele sunt dotate cu aer condiționat, apă potabilă rece, scaun, pat medicinal şi o masă, iar o asistentă medicală va asigura zilnic, în zilele cu disconfort termic determinat de caniculă, inclusiv sâmbăta și duminica, funcţionarea lor între orele 10.00 şi 18.00.
[eadvert]
Aceasta este pregătită să ofere primul ajutor, iar în caz de urgențe va solicita ajutor specializat. Containerele vor rămâne amplasate, în cele trei locații de pe raza municipiului, în lunile iulie și august.
Sfaturi pentru temperaturi extreme
Mâncăruri calde pentru zile fierbinți
Mâncărurile care v-ar putea feri de efectele marilor călduri ar putea fi preparatele din: brânză de soia, dovlecei, cicoare, scoici (de mare și de apă dulce), ciuperci, castraveți, vinete, ouă de rată, varec (iarbă de mare verde-roșiatică), alge de mare, iarbă de mare, salată verde, lemn dulce, petale de crin alb, ficat de pui și de oaie, maghiran, mentă, ridichi, roșii, grâu și tărâță de grâu.
Acestea va pot asigura mâncăruri savuroase și răcoritoare – chiar dacă le mâncați calde. Totuși, reduceți consumul de produse din grâu, căci acestea va măresc aciditatea din organism.
Pentru a ajută corpul să se răcească în mod natural, adică să transpire, includeți condimente în dietă. Încercați boia iute de ardei, ghimbir, piper sau orice alte condimente picante. Nu degeaba locuitorii din țările calde cum ar fi Mexic, India sau țările arabe obișnuiesc să mănânce foarte condimentat.
Răcoarea vine de la… fructe
Consumați alimente care va ajută să va hidratați și să va răcoriți de la interior spre exterior. Includeți în dietă zilnică legume și fructe zemoase, cum ar fi pepenele, cireșele, nectarinele, kiwi, piersicile sau căpșunile. Acestea va ajută să va hidratați. În plus, căpșunile și piersicile, dar și pepenele galben sunt bogate în potasiu, care se pierde prin transpirație și este necesar organismului.
Răcoarea adevărată vine, de pildă, de la fructe precum: mere, grepfrut, mandarine, mango, smochine japoneze, pere, căpșune și pepeni roșii și galbeni. Toate sucurile naturale făcute din aceste fructe va pot satisface din plin dorința de a va răcori. Deoarece albușul oului de găină este tot un aliment „rece”, puteți să va preparați spume din fructele sus–menționate.
Cât de importantă este hidratarea în zilele cu temperaturi foarte ridicate?
Deși suntem tentați să credem contrariul, aflați că alimentele și băuturile foarte reci nu sunt neapărat de ajutor vara. Acestea interferează cu mecanismele naturale de răcire ale corpului: transpirația și digestia. De aceea, nu exagerați cu gheață în băuturi și nici nu mâncați prea multă înghețată.
Consumați citrice și limonadă, acestea va vor ajută și să va hidratați, dar și să va energizați, lucru de care toți avem mare nevoie atunci când temperaturile mari ne vlăguiesc.
Să nu folosim ventilatoare în camere închise. Ventilatorul se pune întotdeauna în față unei uși sau ferestre deschise, pentru că, altfel, atunci când acesta suflă aerul foarte cald din încăpere către noi, face că organismul să obosească mai rapid din cauza căldurii.
Să purtăm materiale subțiri, naturale, prin care pielea poate respiră, și neapărat culori deschise.
Să evităm activitatea fizică intensă între orele 11 și 16.
Să avem întotdeauna un spațiu răcoros în apropiere unde să ne putem adăposti dacă simțim că ni se face rău din cauza căldurii.
Apă și ventilatorul
Una dintre cele mai simple și naturale metode pentru răcorire este să ne stropim cu puțină apă pe decolteu, gât și față. Fie că puneți apă plata într-un tub de spray, fie că apelați la o apă termală, este bine să aveți mereu în geantă așa ceva. De ajutor este și să ne udăm cu apă rece din când în când încheieturile mâinilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!