Aici va avea loc o consultarea publică pe tema poluării cu nitraţi a apelor ca urmare a activităţilor agricole. Astfel, Ministerul Apelor și Pădurilor împreună cu Consultantul selectat – Asocierea dintre Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului – ICPA București și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București – USAMV București lansează spre consultare proiectele de Cod de Bune Practici Agricole și de Program de Acțiune pentru Protecția Apelor Împotriva Poluării cu Nitrați din Surse Agricole.
Deși azotul este un element nutritiv vital, care contribuie la creșterea plantelor și a culturilor, concentrațiile mari de azot sunt dăunătoare pentru oameni și pentru natură. Utilizarea agricolă a nitraților în fertilizanții organici și în cei chimici reprezintă o sursă majoră de poluare a apei în Europa.
Consumul de fertilizanți minerali a înregistrat pentru prima dată o reducere progresivă la începutul anilor 90 și s-a stabilizat în ultimii patru ani în UE, dar pe ansamblul tuturor celor 27 de state membre consumul de nitrați a crescutcu 6 %. În general, creșterea animalelor rămâne cauza principală a peste 50 % din descărcările totale de azot în apele de suprafață.
Studii
Directiva privind nitraţii din 1991 vizează protejarea calității apei în Europa prin prevenirea poluării apelor subterane și a celor de suprafață cu nitrați proveniți din surse agricole și prin promovarea utilizării de bune practici agricole. Ca urmare a acestei directive România a elaborat in 2015 „Codul de bune practici agricole pentru protecţia apelor împotriva poluării ci nitraţi din surse agricole”.
Studiile arată că îngrășămintele, dacă nu sunt folosite corespunzător, pot deveni surse importante de poluare a mediului înconjurător și în mod special a mediului acvatic. Efectul principal al poluării cu nitrați a apelor subterane se simte cel mai frecvent în gospodăriile alimentate exclusiv din fântâni care nu sunt protejate corespunzăto conform bunelor practici agricole.
Până la finele lunii octombrie atât Programul de Acțiune cât și Codul de Bune Practici sunt supuse consultării publice pentru imbunătățiri.
Documentele pot fi consultate si online pe link-urile următoare: link1, link2.
Persoanele interesate, fermieri sau reprezentanți ai organizațiilor de fermieri, institute de cercetare, organizații non-guvernamentale etc. pot trimite observații și propuneri la adresele de email office@icpa.ro și nitrați@map.gov.ro până la data de 31 octombrie 2019.
Citiți principiile noastre de moderare aici!