Comitetul de Bazin Crișuri a organizat luni, 28 octombrie, în sala mare a Prefecturii Bihor, consultarea publică dedicată fermierilor, organizațiilor de fermieri, institutelor de cercetare precum și ONG-urile interesate de problema nitraților în agricultură.
Ministerul Apelor și Pădurilor împreună cu consultantul selectat – Asocierea dintre Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului – ICPA București și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București – USAMV București are în consultare publică proiectele de Cod de bune practici agricole (CBPA) și de Program de acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați din surse agricole (PA).
În deschiderea lucrările de prezentare au luat cuvântul: subprefectul, Ion Delorean, președintele CJ Bihor, Pasztor Sandor şi Irina Calciu, reprezentantul Institutului de Cercetare pentru Pedologie și Agricultură București.
Materialele susținute în cadrul consultării au avut menirea de a prezenta, pe scurt, cadrul general și de a puncta modificările pe care le aduce noul „Cod de bune practici”. Poluarea apelor cu nitrați duce la apariția fenomenului de eutrofizare și anume scăderea contrentrației de oxigen, mortalitate piscicolă, schimbări în compoziția și abundența speciilor și persistența unor micropoluanți. De asemena, apa poluată cu nitrați proveniți din surse agricole duce la imposibilitatea utilizării acesteia ca sursă de apă potabilă.
„Factorii interesați – fermieri sau reprezentanți ai organizațiilor de fermieri, institute de cercetare, organizații non-guvernamentale, pot trimite observații și propuneri la Secretariatul tehnic al Comitetului de Bazin Crișuri, la adresa de email: dispecerat@dac.rowater.ro, precum și direct la Ministerul Apelor și Pădurilor pe adresa de email nitrați@map.gov.ro sau ICPA office@icpa.ro până la data de 31 octombrie 2019. Opiniile legate de aceaste documente pot fi menționate și online pe Forumul site-ului www.nitrati.ro”, a precizat director tehnic, Ioan Oprean.
Revizuirea celor două documente este necesară pentru continuarea punerii în aplicare a Directivei privind Nitrații (Directiva Consiliului 91/676/CEE), care vizează protejarea calității apei în Uniunea Europeană prin prevenirea poluării apelor subterane și a celor de suprafață cu nitrați proveniți din surse agricole și prin promovarea utilizării de bune practici agricole.
Citiți principiile noastre de moderare aici!