Firma pentru care Rozalia Biro garantează la Cetate a mai câştigat un contract cu municipalitatea orădeană. Marţi, prin intermediul Administraţiei Imobiliare Oradea, Primăria a semnat cu societatea SC Constructorul Sălard SRL contractul privind executarea lucrării „Reparaţii – Restaurări la Teatrul de Stat Oradea, P-ţa Regele Ferdinand, nr. 4 – 6 (etapa III)”. Practic, este vorba despre faza finală de reabilitare a clădirii. Vorbim despre instalaţii specifice spectacolelor, tapet, mobilier, mochete, podele, ca să enumerăm doar câte ceva. Vor fi montate şi 16 lampadare de epocă în jurul teatrului.
„Salt” de două locuri
Procedura de licitaţie pentru aceste lucrări s-a finalizat în data de 12 aprilie 2010, lucrarea fiind atribuită ConstructoruluiSălard. Atribuirea a fost contestată de către Selina SRL, însă Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a respins contestaţia, la finele lunii mai. Contractul semnat marţi e în valoare de 5.224.520,09 lei noi şi are o durată de execuţie de nouă luni de la data predării amplasamentului de către beneficiar.
Ieri s-au deschis ofertele şi pentru piesele de mobilier. Municipalitatea nu doreşte însă să facă publice ofertele până la stabilirea unui câştigător. Conform primarului Ilie Bolojan, aşa prevede Legea achiziţiilor publice.
Procesul de restaurare a Teatrului a debutat cu acoperişul, reabilitat de către CIAC, în 1999-2000. Nu fără probleme, însă. Lucrările la exteriorul Teatrului au debutat în octombrie 2005, finalizându-se după doi ani. Executant a fost firma Euroas Satu-Mare. La interior lucrările au început pe 15 decembrie 2007, executant fiind Constructorul Sălard, împreună cu Amandinus – o firmă specializată din Ungaria – pentru decoraţiunile de detaliu din zugrăveala de interior. Lucrările s-au finalizat în primăvara acestui an.
Iată că acum aceeaşi firmă – Constructorul Sălard – e preferată de către municipalitate. Aceasta în ciuda faptului că a avut abia a treia ofertă ca valoare, în condiţiile în care administraţia Bolojan clamează că, din principiu, la PMO câştigă oferta cea mai mică.
Cerinţe cu tâlc
Municipalitatea orădeană a cerut firmelor ca să fi recepţionat în prelabil o lucrare similară, pentru clădire monument istoric A şi/sau B, în ultimii cinci ani. Cum Consiliul Judeţean nu a recepţionat până acum lucrările întreprinse de Selina la Muzeu, această firmă s-a asociat cu societatea Vega din Galaţi pentru a obţine eligibilitatea. Stratagema a mai fost folosită în prealabil şi de Constructorul Sălard pentru Cetatea Oradea şi chiar şi la Teatrul de Stat, aducând în asociere firme maghiare. Iar PMO a acceptat tactica cu pricina.
Însă, iată că în cazul Selinei nu a mai ţinut. Comisia prezidată de Tunde Beniovski, adjuncta de la AIO, a găsit probleme în dosarul Selina. Iată-le: s-a constatat că lucrarea pe care Vega Galaţi a ataşat-o la dosar fusese semnată în 1998 şi recepţionată în 2006. Însă Primăria ceruse ca lucrarea să fi fost contractată, şi nu recepţionată, în ultimii cinci ani! Condiţie numai bună pentru Constructorul Sălard, care a ataşat la dosar lucrarea finalizată anul trecut la CN Emanuil Gojdu… Lucrare care, desigur, s-a încadrat din punct de vedere temporal în cerinţele municipalităţii.
Altă firmă cu o ofertă mai ieftină decât cea a sălărdenilor – CIAC Oradea – a fost respinsă pentru faptul că oferea garanţie doar pentru trei ani şi nu pentru cinci, cât doreau edilii.
În acest fel, Constructorul Sălard îşi va pune amprenta pe ceea ce înseamnă faţa Teatrului de Stat orădean pentru mulţi ani de acum încolo.
FACT BOX: OFERTE LA TEATRU
Iată ofertele depuse de către constructori pentru licitaţia privind reabilitarea Teatrului de Stat, etapa a III-a:
Selina SRL – 4,2 milioane lei
CIAC SA Oradea – 4,6 milioane lei
Constructorul Sălard SRL – 5,2 milioane lei
Complex Service SRL Zalău – 5,6 milioane lei
Toate sumele sunt fără TVA.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!