În cursul anului 2022, ITM Bihor a desfășurat mai multe campanii în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM). Una dintre acestea a fost Campania națională de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de SSM la lucrările din domeniul construcțiilor.
[eadvert]
În anul 2022 au fost efectuate un număr de 137 de controale, fiind constatate 328 de deficiențe, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere. Au fost aplicate 328 de sancțiuni contravenționale și anume, 294 de avertismente și 34 de amenzi, în cuantum de 138.500 de lei.
Principalele deficiențe constatate au fost: tablouri electrice deschise, nu se urmărește utilizarea echipamentului individual de protecție (EIP) de către lucrători, trusa sanitară nu e ușor accesibilă lucrătorilor, schele incomplete, delimitare – îngrădire și semnalizare, fișele de instruire nu sunt păstrate de conducătorul locului de muncă, lipsa asigurării și întreținerii căi de acces, neinstruire SSM, lipsa documente SSM, lipsa plan propriu SSM pentru șantier temporar și mobil, lipsa instrucțiuni SSM pentru activitățile desfășurate, lipsa celor două protecții pentru prevenirea electrocutării prin atingere indirectă. În urma verificărilor efectuate în etapa a doua a campaniei, s-a constatat faptul că măsurile dispuse au fost realizate.
Alte campanii
O altă campanie națională a avut în vedere modul în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor care pot fi expuși riscurilor de explozie şi incendiu în silozurile de cereale, fabricile de băuturi alcoolice, rafinării, industria minieră și în spitale.
Au fost efectuate 31 de controale. Sau dispus 17 măsuri fiind aplicate 17 avertismente. Principalele deficiențe au fost: neprezentare documente, marcaje șterse, dispozitiv de protectie defect, panouri de semnalizare șterse, nu este elaborată evaluarea riscurilor specifice având în vedere folosirea oxigenului, nu sunt elaborate instrucțiuni proprii SSM privind folosirea oxigenului în care să fie prevăzută interdicția utilizării flăcării deschise și a echipamentelor de încălzire suplimentară.
Piața produselor industriale
Altă campanie naţională derulată de ITM Bihor a fost cea de supraveghere a pieţei produselor industriale din domeniul de competenţă al Inspecţiei Muncii, conform Programului sectorial pentru anul 2022, coordonat de către Comisia Europeană.
În cursul anului 2022 au fost verificate 81 de unităţi şi 570 de produse, din care 12 produse au fost neconforme. Astfel, pe directiva Echipamente electrice de joasă tensiune au fost verificate 43 produse conforme; pe directiva Explozivi de uz civil au fost verificate 39 produse conforme; pe directiva Maşini industriale au fost verificate 160 produse conforme; pe directiva Zgomot au fost verificate 77 produse conforme; pe directiva Motoare termice au fost verificate 49 produse conforme; pe directiva Echipamente individuale de protecţie au fost verificate 150 produse, din care șapte produse au fost neconforme; pe directiva ATEX au fost verificate opt produse conforme; pe directive Articole pirotehnice au fost verificate 44 produse din care cinci produse au fost neconforme.
Neconformităţile produselor: cinci s-au datorat netraducerii în limba română a declarației de conformitate, șapte – neînsoţirea de documentele necesare şi de instrucţiuni şi informaţii privind SSM. Pentru deficienţele constatate s-au aplicat două amenzi în valoare de 2.000 lei și trei avertismente verbale.
Stresul profesional
ITM Bihor a desfășurat o acțiune pentru prevenirea bolilor profesionale determinate de stresul profesional. Au fost efectuate 16 controale, s-au dispus 23 de măsuri fiind aplicate 23 de avertismente. Principalele deficiențe: la evaluarea riscurilor psihosociale nu participa medicul de medicina muncii, planul de prevenire și protectie nu conține și măsuri privind prevenirea riscurilor psihosociale. În etapa a doua au fost verificate cele 23 de măsuri dispuse, acestea fiind în totalitate realizate.
Acțiunea de verificare și control pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime de SSM în domeniul comerțului cu ridicata (CAEN 46) a fost o altă campanie derulată de ITM Bihor în 2022.
În urma acțiunii de control s-au verificat un număr de 12 unități. Ca urmare s-au efectuat 16 controale, fiind constatate 16 deficiențe pentru care au fost aplicate 16 avertismente.
Principalele deficiențe au fost: lipsa asigurării celor două protecții împotriva riscului de accidentare prin atingere indirectă la echipamentele acționate electric, asigurarea ca toate dispozitivele de protecție să fie în stare de funcționare. În etapa a doua au fost verificate cele 16 măsuri dispuse, acestea fiind în totalitate realizate.
Altă acțiune a ITM Bihor se referă la verificarea respectării modului de utilizare a echipamentelor de muncă și a tehnologiilor de exploatare în parchetele forestiere, inclusiv la transportul tehnologic al masei lemnoase pe drumurile forestiere.
În cursul anului 2022 au fost verificate nouă societăți fiind constatate 25 de deficiențe fiind aplicate 24 de avertismente și o amendă în valoare de 4.000 lei. Principalele deficiențe: lipsă proiect tehnic de exploatare, neutilizare EIP.
Citiți principiile noastre de moderare aici!