Schimbare de „gardă” la constructorii care au contracte de reabilitare în Cetate Oradea. Firma Constructorul Sălard, apropiată UDMR, care și-a adjudecat primele două etape din intervenția la Cetate, a fost înlocuită de asocierea de firme Drum Asfalt SRL, Trameco SA și Lemacons SRL pentru cea de-a treia etapă din reabilitarea ansamblului monumental.
Contractul pentru lucrarea „Reabilitarea, restaurarea și refuncționalizarea zidurilor Cetății Oradea în vederea introducerii în circuitul turistic Cetatea Oradea – Centru multicultural și multiconfesional european, Etapa a III-a. Consolidarea și restaurarea zidurilor Bastioanelor Ciunt și Bethlen, respectiv a curtinelor nordică și vestică”, e în valoare de peste 9,5 milioane lei, dar este condiționat de semnarea contractului cu finanțatorul european.
„Avem proiectul depus, cu șanse reale de finanțare”, spune Marius Moș, șeful Direcției Managementul Proiectelor cu Finanțare Internațională din Primărie, cea care gestionează lucrarea.
Documentația tehnică a fost realizată de firma de arhitectură Restitutor SRL. Cea mai recentă expertiză făcută de Primărie la zidurile Cetății datează din 2016 și arată că „obiectivul de patrimoniu este într-o stare fizică și funcțională care reclamă o serie de intervenții importante, atât în ceea ce privește structura, paramentul, finisajele și dotările tehnice, cât și organizarea funcțională”.
Două tronsoane
Proiectul depus pentru finanțarea europeană în cadrul POR Axa prioritară 5 – „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural” –împarte lucrarea în două tronsoane.
Primul are ca obiect curtina dintre Bastionul Aurit și Bastionul Ciunt, adică zidul vizibil în Parcul Cetății, la intrarea dinspre Calea Clujului, precum și zidul îngropat care delimitează Bastionul Ciunt. Bastionul Ciunt este cel din stânga intrării principale în Cetate, unde e amenajat teatrul de vară.
Al doilea tronson se referă la curtina dintre bastioanele Ciunt și Bethlen, Bastionul Bethlen și subsolul Corpului F, care face parte din Bastionul Bethlen.
Expertiza zidurilor spune că, „din punct de vedere al stării tehnice – bastioanele se încadrează în categoria structurilor în stare de conservare medie – nu prezintă probleme majore de stabilitate generală. Însă pentru a răspunde cerințelor de exigență derivate din funcțiunile nou propuse, sunt necesare intervenții complexe privind zidurile: completarea materialului lipsă sau degradat, curățarea și conservarea elementelor existente, restaurarea elementelor din piatră și protecția adecvată a zidăriei”.
Astfel, lucrările propuse presupun inclusiv demolări și completări ale zidăriei, conservarea materialului existent, curățare și finisare. Coronamentele zidurilor urmează să fie completate cu cărămidă de format vechi și se vor demola fostele șoproane de pe umplutura bastionului realizate recent, în sec. XIX-XX.
Fișa proiectului prevede conservarea tuturor elementelor de piatră originală care sunt complete. Cele rupte sau deteriorate ușor ar urma să fie completate cu piese din piatră naturală sau modelare din similipiatră. Piesele lipsă, cu rol important din punct de vedere structural sau arhitectural, ar urma să fie înlocuite cu unele din piatră naturală, „realizate după parametri tehnici și dimensionali identici cu ai celor originale”.
Sală multifuncțională
„Se propun înlăturarea straturilor de pământ de umplutură și moloz din interiorul cazematei și din fața ei, respectiv revenirea la o cotă de căldare mai apropiată de cea originală. Se va scoate la iveală zidul nordic al cazematei, cu cele două guri de tragere”, se arată în descrierea proiectului.
Platforma Bastionului Ciunt ar urma să fie amenajată cu spații verzi și alei. Corpul F urmează să fie amenajat ca sală multifuncțională la parter și WC-uri în subsol.
Citiți principiile noastre de moderare aici!