Proiectarea și execuția amenajării platoului de peste parcarea din Independenței au fost atribuite la pachet către asocierea formată din Construcții Bihor, Muun Concept și Gavella, pentru suma de peste 18,3 milioane de lei fără TVA. Contractul s-a semnat miercuri.
[eadvert]
În condițiile salturilor impresionante de pe piața construcțiilor, valoarea de adjudecare vine cu o surpriză: în toamna anului trecut, costul investiției este estimat în studiul de fezabilitate la aproximativ 5 milioane de euro, adică peste 25,4 milioane de lei fără TVA.
La licitație au fost depuse două oferte, cea căștigătoare, respectiv una din partea asocierii Drum Asfalt cu Precon Transilvania, Mygreen Concept și Drumuri Bihor, cu subcontractanții Kaluna SRL, Amper Proiect SRL, Ergon SRL.
„Proiectul constă în amenajarea zonei publice situate deasupra parcării subterane din str. Independenței, pe amplasamentul delimitat de str. Independenței, malul Crișului Repede, Sinagoga Sion și Podul Sf. Ladislau. Elementul principal al amenajării îl reprezintă corpul de clădire care va găzdui galeria de artă și un spațiu expozițional, care va putea fi folosit de către artiștii plastici. Acesta are regim de înălțime parter+etaj, prevăzut cu pereți cu gradene de apă și oglindă de apă perimetral. Mobilierul urban va fi reprezentat prin bănci de granit cu jardiniere și stâlpi de iluminat cu panouri fotovoltaice. De la nivelul spațiului suprateran se va putea coborî pe trepte până pe malul Crișului. Proiectul prevede și mutarea statuii lui Mihai Eminescu mai aproape de malul Crișului, dar și amenajarea unei cafenele”, informează Primăria, prin comunicat de presă.
Același studiu de fezabilitate prevede că durata de implementare a proiectului „Amenajare zonă publică – spațiu urban marcat de un volum simbol situat peste parcarea subterană din str. Independenței” este de 12 luni.
Investiție cu proces în justiție
Proiectul de amenajare a platoului de deasupra parcării subterane din strada Independenței a declanșat și un proces în instanță, intentat de un birou bucureștean de arhitectură. Într-un demers fără precedent în istoria recentă orădeană, municipalitatea a încercat să determine soluția de amenajare a platoului în urma unui concurs de proiecte cu juriu internațional. A ieșit câștigător proiectul cunoscut ulterior ca „platoul cu țepe”, propus de echipa arhitectului Ștefan Dragnea, care ar fi urmat să îl și implementeze, conform regulamentului de concurs. Din cauza nemulțumirii generate în rândul orădenilor, municipalitatea a schimbat proiectul, în urma unei consultări online a locuitorilor urbei. Arhitectul bucureștean a chemat Primăria în judecată, cerând daune și despăgubiri: 51.549 de lei drept daune pentru beneficiul nerealizat, penalizări de 1% pe zi până la plata acestora, daune materiale de 21.897 de lei, penalități pentru reținerea nejustificată a garanției de bună execuție în valoare de 10.100 de lei, de la 30 septembrie 2020 până la restituirea din 29 iulie 2021 și despăgubiri morale de 47.000 de euro. Procesul are termen în această toamnă.
Trimite articolul
XSigur nu va arata ca in poze. Sticlaria aia va fi simplificata( poate termopan), dar cel mai distractiv va fi ca in maxim 3 ani peste tot va intra apa, vor fi probleme cu apa de ploaie. Vedem cazul de la UPU. Absolut toate lucrarile marca Bolovan sunt niste bolovani de toata jena , o bataie de joc la adresa orasului.
Da, foarte romantic proiectul. Din statuie o sa se mai vadă ceva?
-
din statuie se va mai vedea ceva, de la bust în sus. Dar numai în această perioadă, când nivelul apei este foarte coborât 🙂
Nu inteleg de ce era necesar sa se faca cafenea acolo. Sunt o multime de cafenele si pe malul crisului. Nu trebuia amestecat bussinesul cu relaxarea.
-
Dar cafeneaua nu e și pt relaxare?
Pretul lucrarii este unul exorbitant, cand vezi ca politruci parveniti alesi din gresala majoreaza tot timpul taxele si impozitele pentru a avea ei bani mai multi la dispozitie pentru firmele de casa.
va iesi un rahat, ca tot ce se face in oras