În nota de constatare încheiată în urma controlului, pe 21 septembrie, cei doi comisari semnalează existenţa a „20 de piloni de lemn, amplasaţi pe o suprafaţă de 6 metri lăţime şi 8 metri lungime, pe care a fost amplasat un container metalic având caracteristici de locuinţă/adăpost temporar, având la exterior un sistem de evacuare a fumului”. Comisarii nu au dat de proprietarul terenului, observând şi că proprietarea nu e păzită sau locuită. Există, însă, o plăcuţă care avertizează că terenul este supravegheat video! Comisarul-şef Gheorghe Raţiu ne-a declarat, totuşi, că proprietarul e din Bucureşti.
La faţa locului, trimişii Gărzii de Mediu au constatat că acea construcţie se află în Zona de Protecţie Integrală a Parcului Natural Apuseni. Mai precis, la circa 300 de metri pe direcţia Nord-Vest de Rezervaţia Naturală Molhaşurile de la Izbuce. Ca atare, au constatat că această construcţie e ilegală, deoarece încalcă legislaţia de mediu. Comisarii de mediu nu au luat însă nicio măsură, deoarece au aflat că Administraţia Parcului Natural Apuseni sesizase deja Poliţia. Ieri, am aflat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş că luni s-a deschis un dosar penal în acest caz.
După ce iniţial au stat inerte la sesizarea Clubului Ecologic Transilvania din Cluj asupra unei construcţii ilegale în zona Padiş, iată că autorităţile au început să mişte ceva. „Vă sesizăm faptul că în zona preconizatei și mult mediatizatei «pârtii de schi» din zona Padiș se pun bazele unei viitoare construcții, despre a cărei legalitate ne punem semne serioase de întrebare, aflându-se în Zona de Conservare Specială (sau Zonă de Protecţie Integrală – n.r.) a Parcului Natural Apuseni, în apropierea Molhașurilor de la Izbuce. Ne exprimăm temerea că astfel de acțiuni vor conduce la distrugerea iremediabilă a zonei. Sperăm totodată că instituțiile abilitate în aplicarea și respectarea legilor vor acționa prompt pentru stoparea acestei inițiative și pedepsirea celor vinovați”, ne transmiteau ecologiştii din Cluj-Napoca, în urmă cu câteva săptămâni. Administraţia Parcului Natural Apuseni a cerut sprijinul Consiliului Judeţean Bihor, Inspectoratului de Stat în Construcţii, Gărzii de Mediu – Comisariatul Bihor şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie – Secţia 2 Poliţie Rurală Beiuş.
Legea se cere aplicată
În cele din urmă, poliţiştii din Beiuş au pasat cazul celor din Ştei, iar cei din Ştei au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş, unde luni, 24 septembrie, s-a deschis dosarul penal nr. 1007/P/2012. Construcţia aparţine unui proprietar din Bucureşti. Şi, se arată într-o notă de constatare a comisarilor Gărzii de Mediu, construcţia respectivă încalcă legislaţia de mediu, deoarece se află într-o Zonă de Protecţie Integrală. E vorba despre Legea 49/2011 privind ariile protejate, ce aprobă OUG 57/2007. În OUG se arată, la art. 22, al. 5, litera b), că în Zonele de Protecţie Integrale „se interzic activităţile de construcţii-investiţii, cu excepţia celor destinate administrării ariei naturale protejate şi/sau activităţilor de cercetare ştiinţifică ori a celor destinate asigurării siguranţei naţionale sau prevenirii unor calamităţi naturale”. Iar în articolul 52 se arată că nerespectarea acestor norme constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă penală de la 30.000 la 60.000 lei.
Rămâne de văzut cât de repede va fi instrumentat dosarul, când şi cum vor fi pedepsiţi cei vinovaţi şi când va fi demolată acea construcţie care pângăreşte zona protejată. În situaţia în care Statul Român nu va reuşi nici în acest caz să impună respectarea legii, am putea asista la un precedent periculos pentru zona carstică Padiş – cunoscută şi apreciată la adevărata sa valoare doar de către amatorii de natură. Nu şi de pasionaţii de schi!
Proiect cu cântec
În acest context al construcţiilor imobiliare ce se vor în zonă, reamintim că antreprenorul Viorel Popa doreşte realizarea în zona Padiş a unei pârtii de schi cu sat de vacanţă, ce-şi propune dezvoltarea unui turism invaziv în acea zonă protejată prin lege. Tocmai această problemă legală ţine în loc proiectul imobiliar, care caută acum să primească lumină verde de la instanţele de judecată. Fără succes, deocamdată. Proiectul imobiliar ce-şi proclamă valenţe turistice ar beneficia din plin şi de drumul ce se modernizează în această perioadă, dinspre comuna Pietroasa spre vârf, până pe platoul Padiş.
Semnal de alarma: Ce fac autoritatile in cazul Padis?
Padis sub asaltul ilegalistilor?!
Citiți principiile noastre de moderare aici!