Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor a prezentatat modul în care s-a implementat Proiectul „Fundamentarea managementului sitului ROSCI 0062, Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului”, finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, şi Guvernul României.
Proiectul s-a întins pe trei ani. El a fost demarat în 01.05.2012 şi se va încheia la 31.12.2015. Valoarea proiectului fiind de 1.965.649,53 de lei (466.811,42 de euro). Activităţile sale s-au derulat pe suprafaţa a 18 unităţi administrativ-teritoriale, din judeţele Bihor şi Cluj, însumând o suprafaţă totală de 39.411 hectare.
Obiectivele urmărite în cadrul proiectului au fost de asigurare a managementului eficient pentru situl Natura 2000, Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului; creşterea gradului de conştientizare privind importanţa conservării biodiversităţii pe teritoriul vizat; îmbunătăţirea capacităţii instituţionale a custodelui ariei protejate.
Pentru atingerea obiectivelor a fost realizat planul de management al sitului ROSCI 0062, s-au întocmit peste 80 de baze de date şi hărţi privind speciile şi habitatele.
Prin intermediul întâlnirilor de informare şi al dezbaterilor organizate cu privire la conţinutul planului de management, localnici şi specialişti au aflat informaţii despre conţinutul acestui document şi importanţa protejării speciilor şi habitatelor din sit.
În urma întâlnirilor desfăşurate în unităţile de învăţământ şi în taberele şocolare organizate în cadrul proiectului, elevii au fost informaţi în legătură cu necesitatea ocrotirii valorilor naturale din Pădurea Craiului. Pentru eficientizarea managementului teritoriului din sit, opt persoane din cadrul CAPDD Bihor au fost instruite în operarea bazelor de date GIS.
Specialiştii au indentificat în teren prezenţa a 38 de specii de interes comunitar şi existenţa unui număr de 16 habitate. Pentru acestea s-a estimat starea lor de conservare, s-au identificat ameninţările existente şi cele posibile. Pe baza informaţiilor s-au întocmit planuri şi protocoale de monitorizare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!