De 14 februarie, porţile Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” din Oradea s-au deschis larg pentru a primi cât mai multă lume. După cum remarca şi amfitrionul serii, vicarul Radu Rus, directorul Liceului Ortodox, aşa plină catedrala o mai vezi doar de Paşte. Cu mult înainte de ora 18:00 nu se mai găsea loc decât la intrare ori pe treptele de-afară. Studenţi, elevi, tineri şi bătrâni, cu copii în cărucioare, preoţi şi măicuţe, sute de orădeni, au dorit să îl asculte vorbind despre familie – „laboratorul educaţiei” – pe preotul profesor Constantin Necula, de la Sibiu. Aflat în Oradea pentru câteva zile, la conferinţă a fost prezent şi cunoscutul om de televiziune Cristian Tabără.
Cuvântul părintelui a avut trei chei: familie, laborator şi înviere. „În taina dumnezeieştii liturghii stă toată esenţa restabilirii echilibrului nostru uman. Ce refuză familia românească, cu obstinaţie, este duhul liturghiei luate acasă. Până acasă se uită tot.” Rămân doar „scaramuşii de servici, care macină la liniştea noastră”. Dar nici habotnic nu este bine să fii, uitând îndatoririle de soţ, soţie sau părinte. „Nu poţi să-i dai soţului acatiste când îi este foame.”
Pe un ton jovial, în notă umoristică şi cu dojană blajină, preotul Constantin Necula a răspuns şi la o mulţime de întrebări primite de la cei prezenţi în catedrală. Despre buna înţelegere în căsătorie: „În căsătorie noi ne răstignim unul pentru celălalt. Uneori ne iese, alteori nu ne iese. Uneori se dă de pe cruce jos partenerul, alteori ne dăm noi jos de pe cruce. Dar crucile rămân acolo… pereche. (…) Fericirea nu este o stare, ci o progresie continuă, şi mai cu seamă fericirea este Darul lui Dumnezeu.”
Poate o femeie să păstreze datina, sau e mai bine să acumuleze cât mai multă experienţă? Părintele răspunde: „Oraşul are centuri şi catedrale. Fiecare alege unde vrea să slujească”.
Despre avort: „Împotriva gândului unei femei de a face avort nu stă decât Dumnezeu. Ceilalţi suntem în plus. Cu maximă dragoste vă spun: eu însoţesc femeia, indiferent de ce hotărâre ia. Dacă a făcut-o: Doamne miluieşte! Dacă nu o face: Doamne miluieşte! Aş prefera să nu o facă. Indiferent de hotărârea pe care o luaţi, locul în care ne împlinim ca oameni e aici, înaintea lui Hristos”. A dărâmat şi mitul „sufletelor pereche”, motivând că fiecare din noi este un suflet unic, creat de Dumenezeu. Ne alăturăm ca suflete unice în viaţă.
Cu răbdare şi mult umor a încercat să răspundă tuturor. Că a fost despre păcatul desfrânării, parteneriatul civil, infidelitatea, căsătoria între parteneri de religii diferite, fiecare a primit o povaţă. Şi după mai bine de trei ore, Constantin Necula a mai rămas în catedrală pentru cei care doreau să facă o fotografie, pentru autografe sau strângeri de mână. Pentru cei ce nu au reuşit să ajungă la conferinţă şi nu le este destul un videoclip, se pot bucura de cărţile pr. conf. univ. dr. Constantin Necula, printre care: „Provocările străzii”, „… Citire! Predici și meditații la Apostolul de peste an. Scrisori către profesorii de religie”, „Duminici de fiecare zi” sau „Creştin de ocazie”.
Miercuri, pr. prof. Necula le-a vorbit elevilor Seminarului „Episcop Roman Ciorogariu” şi apoi a conferenţiat la Ștei, la Casa de Cultură „Miron Pompiliu”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!