Consiliul Național al Elevilor își exprimă dezamăgirea asupra modului în care Guvernul gestionează transportul elevilor și afirmă că problema va rămâne nesoluționată până ce serviciile de transport vor redeveni publice.
Consiliul Județean al Elevilor Bihor atrage atenția asupra stării de urgență cu privire la transportul elevilor din România, susținând demersurile pe care Consiliul Național al Elevilor le-a înaintat pentru a împiedica Ordonanța de Urgență a Guvernului numărul 51/2019. Ordonanța presupune scoaterea transportului din sfera serviciilor publice și scăderea drastică a echității acestuia.
„Tragem un semnal public de alarmă, alături de colegii noștri din toată țara, pentru a determina parlamentarii să respingă proiectul de lege ce ar avea să limiteze accesul la școlarizare”, arată reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor Bihor.
Presiuni
Consiliul Național al Elevilor a transmis scrisori deschise către grupurile parlamentare din Parlamentul European prin care a cerut să se alăture demersului prin care Ordonanța de urgență nr. 51/2019 să fie respinsă de parlamentarii din România. De asemenea, structura de reprezentare a tuturor elevilor din România a sesizat Comisia Europeană pentru a interveni în rezolvarea problemei privind transportul pentru elevi pe plan național.
„Elevii din România s-au săturat să fie priviţi drept pioni în jocul politic al decidenţilor. Solicităm imediata intervenţie a Parlamentului României pentru a respinge OUG. Menţionăm, de asemenea, că reprezentanţii elevilor din România au iniţiat demersuri pentru a crea cadrul de intervenţie a Comisiei Europene şi pentru a debloca transportul elevilor”, a arătat într-un comunicat de presă Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.
În același timp, elevii au sesizat și OBESSU – the Organising Bureau of European School Students’ Unions, structura de reprezentare a elevilor la nivel european, care și-a arătat interesul pentru acest demers și susține public respingerea parlamentară a OUG 51, printr-o scrisoare deschisă.
Ordonanță de urgență, care este în contradicție cu un act normativ superior, anume Regulamentul (CE) nr. 1370/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar și rutier de călători și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 1191/69 și nr. 1107/70 ale Consiliului, îi eliberează pe transportatori de obligația de a subvenționa transportul elevilor.
Reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor Bihor anunță că, în zilele următoare, vor pune presiune pe parlamentarii din județul Bihor să respingă OUG 51/2019 și să militeze, cot la cot cu elevii, pentru un sistem educațional accesibil, echitabil și calitativ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!