La rândul lor consilierii UDMR încearcă să inducă faptul că aleşii din partidele româneşti sunt dezinteresaţi de soarta copiilor care ar trebui să înveţe în frig. Cel puţin aceasta a fost concluzia celei de-a doua tentative de a convoca o şedinţă „de îndată” a Consiliului Local Tărcaia, consumată sâmbătă. Primarul Dan Aurel Ile neagă vehement că ar fi vreo problemă cu căldura în şcolile din comună şi spune că s-a interesat personal de la directorii şcolilor, susţinuţi de Uniune, în momentul în care a aflat că acest punct figurează pe ordinea de zi a primei şedinţe convocate de îndată. „Adevărul este că singurul punct al acestei şedinţe era alocarea unui sediu pentru UDMR în Tărcaia. Subiect care nu poate face obiectul unei şedinţe convocate în acest regim. Oamenii de acolo s-au strâns fiindcă au fost invitaţi la cea de-a XXV aniversare a UDMR Tărcaia. Subiectul sediului va fi discutat în alte şedinţe, ordinare, ale CL când va fi pe ordinea de zi. Regret maniera în care înţeleg consilierii UDMR să-şi ţină aproape electoratul, cât şi faptul că la un eventual raport de activitate nu ar putea să scrie decât că au votat împotrivă la toate proiectele comunei. Sfatul meu e ca întâi să-şi mobilizeze propriii consilieri la şedinţele pe care le convoacă fiindcă nici aleşii UDMR nu au fost prezenţi toţi”, a transmis primarul de Tărcaia. Duminică, 11 ianuarie a fost convocat pentru a doua oară de îndată Consiliul Local din comuna Tărcaia, pentru rezolvarea unor probleme stringente ale comunităţii.
Motivul primordial a fost întemeiat pe încălzirea deficitară a sălilor de clasă de la şcoala generală din comună, unde copiii îşi făceau programul într-o atmosferă fidelă anotimpului, zgribuliţi de frig.
Consilierii UDMR au iniţiat pentru prima oară şedinţa de consiliu pentru data de 8 ianuarie, dar spre dezamăgirea lor, doar iniţiatorii au făcut prezenţa la apel. Spre stupefacţia generală, şi duminică, de această dată cu prezenţa locuitorilor comunei, în sala căminului cultural, scenariul a fost identic: s-au prezentat trei consilieri UDMR şi secretarul comunei, care, neavând altceva de făcut, a constatat lipsa de cvorum şi a declarat şedinţa închisă.
Atmosfera în rândul celor peste o sută de localnici prezenţi a devenit explozivă: cum sunt ei reprezentaţi de către o majoritate a consilierilor, dotaţi cu o crasă indolenţă faţă de problemele comunităţii? Unde este primarul, viceprimarul şi majoritatea aleşilor?
Printre strigăte şi huiduieli, s-au creionat şi celelalte probleme cronice ale comunei, care trenează de mulţi ani de zile: situaţia nedefinitivată a terenurilor şi proprietăţilor, lipsa apei curente din Tărcaia, (deşi există foraj efectuat), lipsa de finanţare pentru lucrări de canalizare, lipsa de investiţii în domeniul public şi infrastructura comunală. Mai ales în satul reşedinţă de comună se constată o „penurie” totală de investiţii, nefiind alocate sume de bani nici pentru şcoală, dispensar sau alte obiective publice. S-au mai evidenţiat aspecte legate de cedarea unor obiective de patrimoniu, acordarea preferenţială şi îndoielnică de planuri urbanistice şi autorizaţii pentru diverse construcţii sau lucrări. Recent, comuna a primit o finanţare guvernamentala de 10 miliarde de lei vechi, dar soarta fondurilor le este necunoscută şi consilierilor prezenţi la întrunire.
În aceste condiţii, trecerea unor hotărâri de consiliu vitale pentru comunitate este la limita imposibilului, iar majoritatea existentă dictează regulile chiar şi prin boicotarea şedinţelor. Din păcate, nu există pârghii pentru a redresa situaţia creată, şi existenţa unor diferende şi la nivelul comunităţii, lipsa unităţii de acţiune, duce la agravarea problemelor.
Pentru a ieşi din acest impas, s-a iniţiat pentru sâmbătă o nouă adunare la nivel de unde se va încerca măcar rezolvarea problemelor legate de terenuri, prin atragerea la un consens a majorităţii proprietarilor interesaţi. Însă, ceea ce ţine de administraţia locală, probabil doar alegerile viitoare vor da un răspuns concludent.
Kovács Zoltán
Citiți principiile noastre de moderare aici!