Printr-o sentință dată pe 17 iulie, Judecătoria Aleșd a obligat autoritățile locale să le achite păgubiților 7.400 de euro și 1.200 de lei, plus 6.320 de lei, cheltuieli de judecată, considerând că administrația orașului „nu și-a îndeplinit obligațiile legale de capturare și înlăturare a câinilor fără stăpân”.
Trei atacuri, zeci de animale ucise
În cererea de chemare în judecată, reclamanții au explicat că au o turmă de oi și capre pe care o țin în două saivane aflate la marginea Aleșdului, lângă stația de epurare și groapa de gunoi a orașului. Acolo s-a stabilit o haită formată din cinci sau șase câini agresivi, care au atacat turma pentru prima dată pe 5 septembrie 2020. Au ucis atunci un ied și câinele care păzea saivanele, motiv pentru care proprietarul a cerut Primăriei să ia măsuri împotriva animalelor fără stăpân.
Cererea lui nu a avut urmări, iar pe 22 octombrie 2020 haita a lovit din nou. Nu mai puțin de 22 de ovine gestante au fost ucise în atacul produs în timpul după-amiezii, în timp ce alte opt au fost rănite grav și a fost nevoie de tratament pentru a fi salvate. Câinii au rupt scânduri din ușa saivanului – închisă cu lacătul – și din lateral și au intrat peste turmă, susținea proprietarul.
Acesta a sesizat din nou autoritățile, iar la locul măcelului au venit atât funcționari din Primărie și polițiști, cât și medicul veterinar, care a consemnat că oile au fost ucise de câini. Însă nici de această dată nu au fost luate măsuri împotriva haitei, astfel că un nou atac a avut loc în noaptea de 10 noiembrie 2020, când 15 capre gestante au fost sfâșiate.
Situația a fost consemnată și într-o notă de inspecție a Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor, în care s-a precizat că „există posibilitatea, datorită existenței resturilor alimentare, să se fi obișnuit cu această locaţie (zona stației de epurare/sortare – n. red.) diverși câini comunitari”.
Autoritățile locale: nu există dovezi că turma a fost atacată de câini fără stăpân
Proprietarul saivanelor a observat că după acest din urmă atac haita ar fi dispărut, doar unul dintre animale fiind văzut ulterior în zonă. Omul a cerut Consiliului Local Aleșd să îi comunice ce măsuri au fost luate împotriva câinilor fără stăpân stabiliți în zona Stației de Epurare și de Sortare, dar nu a primit răspuns.
Considerând că autoritățile locale nu și-au îndeplinit obligația legală de a captura câinii fără stăpâni, reclamantul le-a cerut să îl despăgubească pentru animalele ucise. Un expert sanitar a calculat că cele 37 de oi și capre care i-au fost sfâșiate de haita agresivă valorează 7.400 de euro, în timp ce tratamentul pentru oile rănite a costat între 1.000 și 1.500 de lei.
În actele depuse la instanță, reprezentanții administrației locale din Aleșd au susținut că „nu există nicio dovadă Ia dosarul cauzei care să ateste faptul că animalele reclamanților au fost atacate de către câinii fără stăpân. Toate actele unde sunt menționate cuvintele «câini comunitari» sau «câini fără stăpân» au ca rezultat afirmațiile reclamanților.” În plus, autoritățile au precizat că nu ar fi primit alte sesizări de la locuitori din zonă și au invocat consemnările unui inspector DSVSA Bihor, care a observat că saivanul nu ar fi avut gard împrejmuitor, iar scândurile din pereții construcției erau vechi și se puteau desprinde ușor.
Instanța: autoritățile nu și-au îndeplinit obligațiile
Judecătoria Aleșd le-a dat dreptate reclamanților, invocând în acest sens o prevedere din ordonanța de urgență 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, conform căreia „Consiliile locale ale unităților administrativ-teritoriale sunt considerate proprietari ai câinilor fără stăpân și ai câinilor care circulă liberi, fără însoțitor, în locuri publice, care nu au fost revendicați ori adoptați în condițiile prevederilor legale și au obligația de a captura și escorta acești câini, prin intermediul personalului calificat.”
În opinia instanței, câinii care au atacat turma reclamanţilor s-au stabilit într-o zonă care este proprietatea publică a orașului Aleșd, iar autoritățile au acționat imprudent, neîndeplinindu-și obligațiile legale de capturare și înlăturare a animalelor fără stăpân.
Sentința Judecătoriei Aleșd nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!