Centrul de Cultură al Județului Bihor (CCJ), instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Bihor, se pregătește să cumpere servicii culturale folclorice. Potrivit caietului de sarcini, „scopul contractului îl reprezintă promovarea tradițiilor autentice bihorene, a cântului, a jocului popular, a costumelor tradiționale, a obiceiurilor și datinilor prin realizarea de spectacole și alte activități culturale folclorice”. Autoritățile estimează că vor plăti lunar 100.000 de lei ansamblului privat care câștigă licitația, banii provenind din bugetul Centrului de Cultură al Județului Bihor.
[eadvert]
Ansamblul Crișana a pierdut un proces cu Consiliul Județean Bihor. Artiştii vor fi concediați
Cei care vor participa la licitație vor avea de îndeplinit câteva cerințe necesare, printre care „obligația de a organiza în fiecare săptămână două spectacole/activități culturale folclorice dintre care: unul în cursul săptămânii și unul la sfârșit de săptămână. Autoritatea contractantă va stabili măsuri în vederea realizării acestora în termenul stabilit”.
Totodată, pentru a putea participa la licitație, „prestatorul trebuie să fie persoană juridică legal înființată anterior depunerii ofertei”.
Ansamblul privat trebuie să dețină spațiu propriu pentru repetiții și pregătirea evenimentelor, trebuie să asigure promovarea folclorului românesc autentic la toate evenimentele de profil ale Centrului de Cultură al Județului Bihor și trebuie să asigure servicii complete de sonorizare și lumini, printre alte cerințe.
Pentru a putea participa la licitație, ansamblul privat trebuie să aibă un coordonator de evenimente cu cel puțin 3 ani experiență și un coregraf cu minimum 3 ani experiență/vechime. Experiența se demonstrează prin documente justificative, cum ar fi contracte de muncă anterioare, carte de muncă sau contracte de prestări servicii, potrivit documentației. Totodată, ansamblul va avea cel puțin 6 perechi de dansatori și o orchestră cu cel puțin 7 instrumentiști/taraf, „care să poată acoperi nevoile acompaniamentului muzical din mai multe zone folclorice”.
Sugestii pentru documentația de licitație
Caietul de sarcini și anexele au fost publicat pe site-ul Centrului de Cultură, înainte de lansarea licitației.
„Fiind un proiect-pilot la nivel național, înainte de lansarea procedurii de achiziție a acestor servicii, instituția de cultură pune la dispoziția publicului caietul de sarcini și anexele (contract de prestări servicii, raport de activitate și proces verbal de recepție)”, a transmis CJ Bihor, printr-un comunicat de presă.
Astfel, cei care doresc să trimită sugestii privind documentația le pot transmite până la data de 11 aprilie, la adresa de e-mail: centruldeculturabihor@gmail.com. Documentele pot fi consultate pe pagina de internet a Centrului de Cultură al Județului Bihor.
Decizie luată anul trecut
Consiliul Județean Bihor a adoptat anul trecut o hotărâre pentru achiziționarea de servicii folclorice, ca urmare a desființării Ansamblului Profesionist Crișana. Desființarea ansamblului a fost justificată de cheltuieli prea mari, în comparație cu numărul evenimentelor organizate de ansamblul folcloric. Mai mulți angajați ai Ansamblului Folcloric Crișana au contestat în instanță decizia CJ Bihor de a desființa formația, iar după mai multe luni de procese, Curtea de Apel Oradea a dat o sentință în favoarea CJ Bihor, care spune că autoritățile pot să desființeze ansamblul.
După desființarea Ansamblului Crișana, CJ Bihor cumpără servicii folclorice de la privat
Ca urmare, autoritățile au decis externalizarea serviciilor.
„Am luat fondul de salarii de la fostul Ansamblu Crișana, am aplicat o corecție de 30% și asta înseamnă să plătim maximum 20.000 euro pe lună pentru aceste servicii”, a explicat anul trecut președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.
Întrebat dacă foștii angajați de la Crișana pot participa la licitație, șeful CJ a spus: „Pot să participe și sper să câștige. Vor avea două spectacole pe săptămână, ceea ce nu se întâmpla înainte, pe 70% din bani”. Dacă se va dovedi o mișcare corectă, președintele CJ Bihor are în vedere și externalizarea altor servicii.
Obiectivele contractului, potrivit caietului de sarcini
– Valorificarea folclorului tradiţional românesc, prin desfăşurarea de activităţi în domeniul culturii tradiţionale.
– Promovarea folclorului muzical și coregrafic din toate zonele etnografice ale județului Bihor, tablouri coregrafice de obiceiuri, dansuri autentice din județul Bihor și din țară, precum și tablouri coregrafice ale etniilor pentru a le aduce în fața publicului.
– Dezvăluirea frumuseților autentice, în detaliile etnografice ale costumelor, în ritmul muzicii și mișcările dansatorilor.
– Promovarea şi transmiterea valorilor culturale tradiţionale la nivel local, naţional şi internaţional.
Citiți principiile noastre de moderare aici!