Când o clădire-monument se vinde, integral sau spaţii din aceasta, statul şi consiliile Judeţene au drept de preempţiune – adică au dreptul de a face oferte de cumpărare, cu prioritate. În general, Consiliul Judeţean Bihor (CJ) are politica de a-şi declina acest drept, mai ales în situaţiile în care e vorba de apartamente sau spaţii reduse ca suprafaţă sau importanţă. În martie însă, când UniCredit Bank SA a anunţat scoaterea la vânzare a aşa-numitului Complex Rimanoczy din Oradea, CJ a anunţat că vrea să-l cumpere. Ca o raritate pentru acest mandat, proiectul de hotărâre a întrunit unanimitatea de voturi.
„Când am văzut preţul, 310.000 de euro, şi având în vedere că e un imobil în km zero al Oradiei, am decis să ne exprimăm dreptul de preempţiune pe care ni-l conferă legea. În şedinţa aceea, a fost un reprezentant al potenţialului cumpărător, parcă, dar noi ne-am exprimat fără echivoc intenţia de a cumpăra”, ne-a declarat Pasztor Sandor, preşedintele CJ.
Acesta spune că, recent, a primit vestea vânzării spaţiului central din Oradea ca pe un şoc. „Ne-a surprins fantastic că după ce noi am votat, în unanimitate chiar, să cumpăram clădirea, am aflat că a fost vândută altcuiva. Vânzarea este ilegală. E dreptul nostru şi dorim să depunem oferta noastră”, insistă Pasztor.
Astfel, consilierii judeţeni întruniţi azi în şedinţa ordinară din luna mai vor avea de votat un proiect de hotărâre referitor la „promovarea în instanță a unei acțiuni având ca obiect constatarea nulităţii contractului de vânzare-cumpărare a imobilului-monument istoric, identificat prin Cod monument LMI BH-II-m-B-01057, parte din ansamblul „Hotelul, Băile Rimanoczy și Cafeneaua Royal”, situat în Oradea, str. Pictor Nicolae Grigorescu nr. 1, corp B”.
Pachet
Conform raportului de specialitate, CJ a comunicat UniCredit Bank, în martie 2017, intenţia sa de a-şi exercita dreptul de preempţiune:
„Ulterior comunicării Hotărârii Consiliului Județean Bihor nr. 36/2007, UniCredit Bank SA, apreciind că Județul Bihor – Consiliul Județean Bihor și-a exercitat tardiv dreptul de preempțiune asupra imobilului, a procedat la vânzarea pachetului ce cuprinde, pe lângă imobilul situat în Oradea, str. Pictor Nicolae Grigorescu nr. 1, corp B, și imobilele situate în Alba Iulia, Salonta și Târgu Mureș, către Remaxa Imobiliare SRL, aducând acest fapt la cunoștința Județului Bihor – Consiliul Județean Bihor, prin Adresa nr. 30.813/14.04.2017, înregistrată la Registratura Generală a Consiliului Județean Bihor cu nr. 8.031/19.04.2017. Unicredit Bank SA a anexat Adresei nr. 30.813/14.04.2017 o copie a contractului de vânzare-cumpărare încheiat între UniCredit Bank SA, în calitate de vânzător, și SC Remaxa Imobiliare SRL, în calitate de cumpărător, autentificat prin Încheierea de autentificare nr. 549/31.03.2017 de Biroul Individual Notarial Bochiș C. Bogdan”.
Iniţierea acţiunii în justiţie are ca prim rezultat blocarea Cărţii Funciare, pentru început, până la judecarea procesului. Justificarea CJ este că „tardivitatea” invocată de bancă nu are fundament în lege.
„Potrivit prevederilor art. 4 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, „monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în condiţiile exercitării dreptului de preempţiune ale statului român, prin Ministerul Culturii şi Cultelor, pentru monumentele istorice clasate în grupa A, sau prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor, pentru monumentele istorice clasate în grupa B, ori al unităţilor administrativ-teritoriale, după caz, potrivit prezentei legi, sub sancţiunea nulităţii absolute a vânzării”, se arată în raportul de specialitate al proiectului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!