Prin compania sa SC Parcuri Industriale Bihor SRL, condusă de Marius Mudura, Consiliul Județean face pași înspre susținerea inițiativelor sale industriale din județ. Astfel, marți a fost semnată o declarație de intenție prin care autoritatea publică și patru companii private își propun punerea pe picioare a învățământului profesional în sistem dual, în Bihor.
Intenţii public-privat
Trei dintre cele patru firme semnatare sunt locale – Autobara &Co SRL, Selina S.A., Gavella S.A. – iar a patra este societatea Lucas-Nülle GmbH, din Kerpen, Germania. De altfel, în primăvara acestui an președintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, semna în Germania, la Kerpen (landul Renania de Nord – Westfalia) un protocol de colaborare cu o organizaţie – INGO Diplomaten Internațional – specializată în formarea profesională de calitate. Preşedintele INGO Diplomaten, Andreas Hart, este şi reprezentantul firmei germane ce a semnat ieri declaraţia comună de la Oradea.
Se intenţionează deschiderea, din anul şcolar 2018 – 2019, măcar a unei clase în sistemul învăţământului dual. Se au în vedere mai multe şcoli din judeţ. La Cadea, fosta şcoală pentru formarea tractoriştilor a fost reabilitată nu demult, putând servi ca rampă de lansare pentru cei interesaţi să muncească în viitorul parc industrial de la Săcueni. La Aleşd, Liceul „Alexandru Roman” este vizat pentru dezvoltarea învăţământului dual, în condiţiile în care primul parc industrial ce va fi dezvoltat în judeţ, în afara Oradiei, va fi cel mai probabil la Tileagd. În fine, şi Liceul „Ioan Ciordaş” din Beiuş ar putea adăposti o asemenea clasă, dacă iniţiativa se concretizează. Atât în privinţa clasei în sistem dual cât, mai ales, în privinţa parcului industrial ce se doreşte a fi pus în practică aici.
Potrivit purtătorului de cuvânt al CJ Bihor, Adrian Simon, alte două companii ce funcţionează deja la Oradea, Faist Mekatronic şi Eberspacher, şi-a manifestat deja intenţia de a se ralia declaraţiei de intenţie semnate ieri, la Oradea, pentru susţinerea învăţământului dual în judeţ. Este cunoscut faptul că firmele private dornice să-şi extindă activitatea se confruntă cu o criză tot mai mare a forţei de muncă în Bihor, în condiţiile în care România continuă să fie un exportator de nădejde pentru pieţele forţei de muncă din Europa Occidentală.
ONG pentru şcoala duală
Intenţia de a pune împreună pe roate o şcoală în învăţământ dual, în Bihor, a fost elegant exprimată în declaraţia comună: „Ne propunem crearea cadrului prin care vor asigura creşterea atractivităţii pentru elevi a învăţământului profesional și facilitarea accesului tinerilor la un proces educaţional profesional bazat pe cunoştinţe și competențe care să corespundă cerinţelor pieţei muncii actuale și să asigure adaptabilitatea tinerilor absolvenţi la cerinţele primului lor loc de muncă.
În sensul celor exprimate mai sus, ne manifestăm în mod expres intenția comună de a demara procedurile de organizare și de constituire a unei organizații non-guvernamentale cu rolul de a administra Școala Profesională în Sistem Dual Bihor”.
Pentru concretizarea intenţiilor, este de aşteptat ca semnatarii arătaţi mai sus să înfiinţeze cât de curând structura juridică menită să aplice intenţiile exprimate în scrisoarea de intenţie semnată marți, 31 octombrie.
DECLARAȚIE DE INTENȚIE PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNT DUAL ÎN BIHOR
SC Parcuri Industriale Bihor SRL, companie înființată de Consiliul Județean, a semnat, împreună cu patru companii private, o declarație de intenție pentru dezvoltarea învățământului profesional în sistem dual, pentru susținerea parcurilor industriale ce se vor a fi ridicate în Bihor, la Tileagd, Săcueni și Beiuș. Iat-o:
„Având în vedere că:
– opțiunea pentru o societate bazată pe cunoaştere necesită investiţii în dezvoltarea resurselor umane pentru a încuraja tinerii să dobândească competenţele solicitate de contextul global al tehnologiei şi de piaţa ocupaţională,
– promovarea calității în procesul educaţional reprezintă un element important care contribuie la dezvoltarea strategiilor de învăţare şi de formare profesională,
– strategiile pentru îmbunătăţirea accesului la învăţare şi la formare profesională, în scopul de a elimina deficitele de competenţă, trebuie să asigure coordonarea responsabilităţilor partajate ale autorităţilor publice, ale unităţilor de învăţământ, ale partenerilor sociali şi ale indivizilor, cu contribuţia corespunzătoare din partea societăţii civile,
– investirea în dezvoltarea resurselor umane şi valorificarea superioară a acestora contribuie la asigurarea competitivităţii, la ridicarea calităţii locurilor de muncă şi la evitarea pierderii locurilor de muncă,
subscrisele:
Societatea Autobara &Co SRL, prin reprezentantul legal Octavian Bara
Societatea Selina S.A., prin reprezentantul legal Ioan Rus
Societataea Gavella S.A., prin reprezentantul legal Gheorghe Vajai
Societatea Parcuri Industriale Bihor SRL prin reprezentant legal Marius Mudura
și Societatea Lucas-Nülle GmbH, prin reprezentantul legal Andreas Hart,
– ne propunem crearea cadrului prin care vor asigura creşterea atractivităţii pentru elevi a învăţământului profesional și facilitarea accesului tinerilor la un proces educaţional profesional bazat pe cunoştinţe și competențe care să corespundă cerinţelor pieţei muncii actuale și să asigure adaptabilitatea tinerilor absolvenţi la cerinţele primului lor loc de muncă.
În sensul celor exprimate mai sus, ne manifestăm în mod expres intenția comună de a demara procedurile de organizare și de constituire a unei organizații non-guvernamentale cu rolul de a administra Școala Profesională în Sistem Dual Bihor.
Totodată, ne angajăm să supunem aprobării organelor decizionale statutare înființarea asociației care va coordona Școala Profesională în Sistem Dual Bihor și care va îndeplini procedurile necesare de acreditare, începând cu toamna anului 2018, a primei clase în sistem profesional dual cu profilul sudură”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!