Patru puncte pe ordinea de zi, epuizate în cam tot atâtea minute. Antologica eficienţă a consilierilor judeţeni, uşor de confundat cu un dezinteres faţă de detaliile problemelor aflate pe ordinea de zi, s-a verificat şi miercuri, cu ocazia şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean.
Iau terenul, păstrează banii
Al patrulea pe ordinea de zi a întrunirii de miercuri, „Proiectul de hotărâre privind însușirea măsurilor propuse de Comisia de monitorizare a contractelor nr. 5834/2006 și 5835/2006 numită prin Hotărârea Consiliului Județean Bihor nr. 121/2014” a fost votat în unanimitate de aleşi, cu unica excepţie a vicepreşedintelui Alexandru Kiss, care s-a abţinut.
Acesta s-a aflat în fruntea judeţului în 2005, când s-a parafat afacerea. La vremea respectivă, se promitea unei pieţe avide de locuinţe accesibile, 4.000 de apartamente până în 2009, la preţuri de 20.000 – 30.000 de euro, după cum spunea Kiss. Aproape 10.000 de persoane s-au înscris pe o listă de solicitanţi întocmită de CJ. Această afacere i-a atras vicelui Kiss şi urmărirea penală, pentru modul în care s-au vândut terenurile judeţului.
În esenţă, proiectul votat miercuri propune o soluţie la vechiul scandal al locuinţelor „sociale”, care s-au dovedit a fi de lux, cu CJ şi Selina SRL ca şi capete de afiş.
Pentru comisia pentru monitorizarea contractelor dintre cele două părţi este suficient ca Selina SRL să fie executată de terenurile primite în 2005, dar neconstruite, în condiţiile în care Judeţul păstrează banii încasaţi în urma tranzacţiei. Nu pare să conteze faptul că întregul oraş a fost păcălit cu locuinţe ieftine, care ulterior au devenit de lux, şi că aşteptările a mii de oameni în acest sens au motivat preţul mic plătit de Selina – doar amprenta la sol a blocurilor.
Curtea de Conturi
Vizibile cu ochiul liber pentru orice orădean, problemele care gravitează în jurul Luceafărului Selinei au ajuns în raportul Curţii de Conturi din acest an. Aceasta a arătat că „s-au constatat abateri în sumă de peste 7.877.623 lei, reprezentând contravaloarea terenului pe care nu au fost construite locuinţe conform clauzelor contractuale prevăzute în contractele de vânzare cumpărare” pentru două parcele: de 30.736 mp în Strada Universităţii respectiv 17.372 mp în Calea Aradului. Măsurile dictate de Curtea de Conturi au fost „reîntregirea patrimoniului judeţului Bihor cu terenurile care fac obiectul contractelor” şi „de a încasa contravaloarea reactualizată pentru acele terenuri pe suprafaţa cărora nu au fost demarate lucrările construcţiei de locuinţe de către Selina SRL”.
Comisia CJ formată din Ioan Mang, Bulzan Traian, Sarkozi Alexandru, Avrigeanu Ionel şi Petruţ Vasile a fost informată că CJ a invitat Selina la discuţii pe tema raportului Curţii de Conturi dar firma a refuzat dialogul cu argumentele că se află în insolvenţă şi că „decizia Curţii de Conturi nu le este opozabilă”.
„Contractele prevăd că terenurile neocupate de construcţii revin la CJ, cu păstrarea sumelor încasate. Noi am constatat că, în afară de blocurile Luceafărul, firma nu a mai construit altele şi comisia a propus ca CJ să recupereze diferenţa de teren. Dacă Selina nu se conformează de bună voie, este posibil ca problema să ajungă în instanţă”, ne-a declarat Ionel Avrigeanu, membru în comisia de monitorizare.
Luceafărul, neatins
Raportul comisiei de monitorizare se referă şi la evoluţia Luceafărul, de la un proiect de parteneriat cvasi-social între CJ şi Selina, la un cartier de lux, cu preţuri prohibitive. Contractul dintre Selina şi CJ prevede că „apartamentele din blocurile ce urmează a fi construite pe terenul ce face obiectul prezentei vânzări vor fi repartizate de către Consiliul Judeţean Bihor” potrivit unei proceduri convenite iniţial.
Comisia mai constată că „Deşi de la data perfectării contractului şi până în prezent au trecut opt ani (termenul de realizare al ansamblului de locuinţe fiind împlinit, constructorul este de drept în întârziere), Selina SRL nu a solicitat CJ Bihor nici recepţionarea lucrărilor şi nici efectuarea procedurilor de repartiţie pentru apartamente”. „Acest fapt ne îndreptăţeşte a constata că societatea nu a realizat construcţia apartamentelor – locuinţă conform calendarului asumat prin caietul de sarcini şi contractul de vânzare-cumpărare şi nu a aplicat procedura de repartiţie a locuinţelor conform celor stabilite de cele două părţi”, e o altă concluzie a comisiei.
„Este o chestiune de interpretare şi noi nu suntem jurişti. CJ nu a fost invitat la recepţia lucrărilor dar se poate interpreta că nici lucrarea nu e terminată”, spune Avrigeanu faţă de modul în care a deraiat proiectul locuinţelor sociale.
„E posibil că Selina a trimis invitaţii celor din listele de solicitanţi ale Consiliului Judeţean, dar la preţurile acelea să fi fost refuzaţi şi atunci au vândut cui au putut”, mai argumentează acesta.
Proiectul de hotărâre votat ieri de aleşii judeţului îl împuternicesc pe preşedintele CL Cornel Popa să pună în aplicare măsurile decise – recuperarea terenului, prin Direcţia Generală Administraţie Publică Locală – Serviciul Juridic – Contencios.
Citiți principiile noastre de moderare aici!