Anunţul a fost făcut joi chiar de preşedintele Radu Ţîrle. „Nu este cea mai bună decizie pentru noi, dar trebuie s-o respectăm”, a declarat Ţîrle, cel care a descentralizat acest program pentru anul şcolar în curs. Ţîrle a obligat primăriile să organizeze ele licitaţia, pentru şcolile de pe raza administrativ-teritorială proprie. În acţiunea sa, Ţîrle a avut un conflict inclusiv cu primarul Ilie Bolojan, acesta din urma trebuind să se ocupe de programul lapte-corn-măr, chiar dacă iniţial nu a vrut să audă de această sarcină primită în plus de la Consiliul Judeţean.
Chiar dacă Guvernul îl obligă să se ocupe de toate şcolile din judeţ, Ţîrle spune că a găsit o soluţie, pentru ca producătorii locali să aibă acces la licitaţie: va sectoriza judeţul în mai multe zone! Astfel, se urmăreşte evitarea unei situaţii în care să existe singur furnizor de lapte, corn şi măr la nivel judeţean, aşa cum a fost în trecut Derpan Galaţi.
„Încurajăm brutăriile să se adapteze cu ce mai au nevoie şi să aibă curaj să îşi prezinte oferta, pentru că sunt bani pe care îi vor primi cu regularitate. La fel şi producătorii de lapte sau cei ce au livezi cu mere”, a afirmat Ţîrle, care militează pentru producătorii locali. „Cornurile nu trebuie să ajungă în şcoli îngheţate sau uscate, ci calde, produse în comună sau în comuna alăturată”, a spus preşedintele CJ. Radu Ţîrle spune că a primit laude din teritoriu pentru faptul că a descentralizat în 2011 programul lapte-corn-măr către primării.
Călin Corpaș
Citiți principiile noastre de moderare aici!