Consilierii județeni au votat asocierea CJ Bihor în cele patru Asociații de Dezvoltare Intercomunitare (ADI) constituite în Bihor, care cuprind 40 de comune și orașe, după ce a fost lansat ghidul finanțărilor europene pentru extinderea rețelelor de gaz. Acordul se referă la susținerea financiară din partea județului pentru realizarea în comun de studii de fezabilitate neceare extinderii magistralelor de gaze.
[eadvert]
Conform Guvernului, primele 235 de milioane de euro din necesarul de un miliard prevăzut de Guvern pentru dezvoltarea rețelelor de distribuție a gazelor naturale pot fi accesate din 17 august.
„În toamna lui 2018 am avut discuții cu Transgaz privind strategia de extindere a rețelei în comunități. Situația nu era, nici pe departe, ideală. La întâlnirea dintre reprezentanții Transgaz și 70 de conducători de UAT-uri, ei au fost încurajați să se asocieze în ADI-uri, aceasta fiind structura principală cu care poate încheia parteneriate autoritatea ce ar finanța proiecte”, a spus președintele CJ Bihor Pásztor Sándor.
Intatrea în asociere a CJ Bihor are rostul de a susține inclusiv financiar demersurile comunelor și orașelor mici din județ, dat fiind că multe dintre ele au dificultăți în a susține costurile studiilor.
În ședința de joi, consilierii județeni au votat, în unanimitate, aderarea UAT Județul Bihor, prin Consiliul Județean, în calitatea de membru, la 4 A.D.I.-uri.
„Discutăm de o primă etapă: costurile pentru un SF sunt enorme, cuprinse între 2,1-3 milioane lei pentru un ADI mai mare. Județul Bihor trebuie să intre în componența ADI-urilor. Este evident că nu doar în această fază a elaborării SF-urilor trebuie să fim parte, ci să sprijinim UAT-urile și ulterior”, a mai spus președintele Consiliului Județean Bihor.
Ideea este ca aproximativ 50% din costuri să fie preluate de CJ Bihor.
ADI Gaz Sud cuprinde 14 UAT-uri printre care Rieni, Beiuș, Drăgănești, Lazuri de Beiuș, Buntești, Pietroasa, Tulca, Șoimi, Vașcău, Cărpinet, Tinca, Criștioru de Jos, Curățele, Cîmpani – acoperă Țara Beiușului.
ADI Nord Vest conține 9 UAT-uri din Valea Ierului: Săcueni, Diosig, Tarcea, Cherechiu, Sălacea, Tămășeu, Roșiori, acoperă zona Valea Ierului.
ADI Barcău Bistra – 13 UAT-uri: Suplacu de Barcău, Abram, Abrămuț, Balc, Tăuteu, Marghita, Boianu Mare, Sîrbi, Sîniob, Derna, Viișoara, Chișlaz și Sălard.
ADI Urban Rural cuprinde doar 4 UAT-uri, dar de mari dimensiuni – Aleșd, Țețchea, Aștileu și Tileagd. Acesta are o greutate deosebită pentru județ, pentru că afectează parcul industrial.
Sunt, de altfel, și UAT-uri care au mers pe cont propriu și-au făcut sau au în lucru SF-ul, precum Brusturi, Săcădat, Paleu și Ineu.
Potrivit președintelui Pásztor Sándor, unele autorități locale dețin deja studiile topo și geo, elaborarea studiului de fezabilitate fiind posibilă într-o perioadă de maximum 5 luni.
În ceea ce privește UAT-urile care nu au studiile întocmite, elaborarea SF-ului se poate extinde până la 8 luni. La dispoziția ADI-urilor vor exista finanțări de maximum 25 milioane euro prin POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare).
Citiți principiile noastre de moderare aici!