O firmă din Oradea, una din Timişoara, una din Bucureşti şi una din Zalău s-au angajat să realizeze sistemul de management integrat al deşeurilor (SMID) din Bihor. Acesta trebuie să fie finalizat în acest an.
Asocierea Euriteh SRL Oradea – Good Prod SRL Zalău va construi staţia de tratare mecano-biologică (TMB) din Oradea, unde vor fi aduse toate deşeurile din judeţ. Contractul semnat vineri cu Consiliul Judeţean are o valoare de 27.051.186,63 lei fără TVA, suma aferentă procentului „diverse şi neprevăzute” fiind de 1.234.058,71 lei (4,78%) şi cu un termen de execuţie de 10 luni.
Asocierea SC Teamnet Engineering SRL Bucureşti şi SC Constructim SA Timişoara vor construi staţiile de transfer, de sortare şi platforma de stocare temporară. Contractul are o valoare de 63.122.654,40 lei fără TVA, suma aferentă procentului „diverse şi neprevăzute” fiind de 2.550.104,36 lei, reprezentând 4,21%, şi la fel ca şi primul contract, termen de execuţie 10 luni.
În Bihor, SMID presupune următoarele:
Construirea unei staţii de tratare mecano-biologice (MBT) la Oradea şi achiziţionarea de echipamente de manipulare, încărcare şi transport ale deşeurilor stabilizate;
Construirea a patru staţii de transfer a deşeurilor la Beiuş, Marghita, Salonta şi Săcueni, precum şi achiziţionarea mijloacelor de transport a deşeurilor reziduale;
Construirea a trei staţii de sortare a deşeurilor la Beiuş, Marghita şi Salonta, precum şi achiziţionarea de echipamente de manipulare, încărcare şi transport a deşeurilor reciclabile şi reziduale.
„Cele două contracte semnate vineri sunt cele mai complexe din punct de vedere al lucrărilor. Ele reprezintă următoarele obiective din întreg proiectul SISTEM DE MANAGEMENT INTEGRAT AL DEŞEURILOR SOLIDE ÎN JUDEŢUL BIHOR”, arată CJ Bihor, într-un comunicat de presă.
Altele abia urmează
În această lună, Consiliul Judeţean transmite că vor fi semnate contractele de execuţie şi pentru celelalte obiective cuprinse în SMID, adică:
Dotarea cu echipamente mobile de colectare a staţiei de sortare Valea lui Mihai şi staţia de transfer Aleşd;
Achiziţionarea de echipamente de colectare a deşeurilor reciclabile şi biodegradabile pentru cele şase zone de colectare din judeţ;
Închiderea celor opt depozite de deşeuri neconforme din Oradea, Beiuş, Marghita, Salonta, Aleşd, Săcueni, Ştei şi Valea lui Mihai.
În momentul de faţă pentru depozitele Oradea, Aleşd, Beiuş, Marghita, Ştei şi Săcuieni este sistată depozitarea iar pentru Salonta şi Valea lui Mihai termenul de sistare a depozitării este anul 2017, transmite Consiliul Judeţean, care implementează proiectul de mai sus pentru conformarea la angajamentele luate de România în faţa Uniunii Europene. Proiectul finanţat prin Programul Operaţional Sectorial-Mediu 2007-2013 are o valoare totală de 249.040.616 lei (54.903.134 euro), din care valoare totală eligibilă 199.630.771 lei (44.010.311 euro) şi valoare totală neeligibilă:19.742.736 lei (4.352.455 euro).
Cum funcţionează SMID
Judeţul este împărţit în 6 zone de colectare: Zona 1 Oradea, Zona 2 Aleşd, Zona 3 Salonta, Zona 4 Beiuş, Zona 5 Marghita, Zona 6 Săcuieni.
Fiecare zonă va beneficia de staţii de sortare şi transfer, astfel:
Zona 4 Beiuş, Zona 5 Marghita şi Zona 3 Salonta (construite prin prezentul proiect).
Zona 6 Săcuieni şi Zona 2 Aleşd sunt beneficiarele unor investiţii privind construirea staţiilor de sortare, Valea lui Mihai, PHARE – CES 2005 şi Fondul de Mediu pentru Aleşd.
Zona 1 Oradea are în prezent o staţie de sortare şi va beneficia prin proiect şi de construirea unei staţii de tratare mecano-biologice (MBT) care va deservi întregul judeţ.
În total, la nivelul judeţului vor acţiona în cadrul sistemului un număr de 8 operatori: pentru fiecare zonă câte unul, unul pentru staţia de tratare mecano-biologică (TMB) şi unul pentru depozitul ecologic 6 + 1 TMB+ 1 depozit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!