Contestația a fost înregistrată joi, potrivit președintelui Consiliului Județean, Ilie Bolojan.
„Astăzi (n.red. joi), Consiliul Județean Bihor a înregistrat contestația la decizia Comisiei de Retrocedare, privind retrocedarea către Episcopia Romano – Catolică a clădirii Filarmonicii. Am făcut recurs la această decizie, urmând ca instanțele să se pronunțe vizavi de acest recurs. Argumentele, motivele, vor fi prezentate de către echipa juridică”, a declarat președintele CJ Bihor.
Clădirea în care funcționează Filarmonica Oradea, situată pe strada Moscovei nr.5, a fost retrocedată Episcopiei Romano – Catolică, printr-o decizie a Comisiei Speciale de Retrocedare a bunurilor care au aparținut cultelor religioase din România.
„Comisia a decis restituirea în natură către un cult religios a unui imobil format din teren și construcții, cu păstrarea afectațiunii de interes public pentru 10 ani (instituție culturală)”, se arată într-un comunicat din 15 decembrie 2023.
Argumentele CJ Bihor: acces la clădirile mai noi din curtea imobilului, aflate în domeniul public:
Imobilul situat în Oradea, str. Moscovei nr. 5, sediul Filarmonicii de Stat din Oradea și al Școlii de Arte „Francisc Hubic”, aflat în domeniul public al Județului Bihor, a fost restituit în natură Episcopiei Romano-Catolice, prin Decizia nr. 10764 din 15.12.2023 a Comisiei speciale de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România, cu obligarea cultului religios la plata contravalorii adăugirilor ulterioare preluării abuzive și la menținerea „activității de interes public de cultură”, pentru o perioadă de 10 ani de la emiterea deciziei.
[eadvert]
În data de 29.02.2024, în condițiile O.U.G. nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România, Județul Bihor și-a exercitat dreptul legal de a ataca decizia de retrocedare, prin introducerea unei contestații la Curtea de Apel Oradea.
Demersul judiciar urmărește, pe de-o parte, menținerea în domeniul public județean a terenului și a construcțiilor afectate în întregime activităților instituțiilor de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean Bihor, iar pe de altă parte, asigurarea accesului neîngrădit la clădirile construite în curtea imobilului ulterior preluării abuzive și care au rămas în domeniul public.
Motivele contestației vizează în esență faptul că, raportat la situația de carte funciară a imobilului și la neconcordanțele existente între probe, înscrisurile invocate în motivarea deciziei nu fac dovada neîndoielnică a calității cultului religios de proprietar al imobilului revendicat, la data preluării abuzive, condiție esențială de admisibilitate a cererii de retrocedare.
În acest context, raportat la destinația imobilului, inițiativa Județului Bihor de a supune controlului judiciar soluția Comisiei speciale de retrocedare, se grefează pe necesitatea asigurării condițiilor pentru exercitarea dreptului fundamental de acces la cultură și a legalității procesului de retrocedare a bunurilor preluate abuziv, cu respectarea justului echilibru între interesul particular al foștilor proprietari și interesul general al societății.
Citiți principiile noastre de moderare aici!