Consiliul Județean are planuri imobiliare de anvergură, în zona Universității. Cu sau fără finanțare. Pe lângă Parcul Tehnologic și Științific (PST), pe care vrea să-l realizeze în parteneriat cu Universitatea din Oradea, Județul are în plan și un campus școlar pentru cele cinci școli speciale din Oradea.
De asemenea, se are în vedere și un bloc ANL care să găzduiască 24 de locuințe pentru angajații CJ Bihor și ai instituțiilor subordonate, care nu dețin și nici nu au deținut alte locuințe.
Totul, pe trei loturi ce totalizează aproape 50 de hectare în zona Universității. De-a lungul străzii Ceyrat și peste drum de cimitir.
În ședința CJ Bihor de joi, 15 februarie, Executivul va propune plenului dezmembrarea parcelelor din acea zonă și demolarea clădirilor existente. Mai puțin trei clădiri, ce vor fi înglobate în noile planuri: una destinată sălii de sport pentru campus, una pentru Parcul Științific, iar una va rămâne la dispoziția CJ Bihor. Aceste clădiri sunt ruine, însă s-a constatat că au rezistat probei timpului, în ciuda faptului că acele imobile au deja mai bine de 130 de ani vechime.
„Aceste clădiri sunt foarte vechi și foarte mari, dar, în ciuda aspectului exterior, nu prezintă probleme de rezistență. Vor fi păstrate. Credem că astfel se salvează și parte din partimoniul arhitectural și cultural al acestui oraș”, motivează Pasztor, care subliniază că vrea să păstreze și copacii „foarte mari și vechi” din zonă.
Pași concreți pentru Parc
Parcul Științific și Tehnologic al CJB și U.O. a fost gândit inițial pentru o finanțare nerambursabilă de 10 milioane de euro. Ulterior, proiectul a fost redus la 7 milioane de euro, în condițiile în care, subliniază președintele Pasztor Sandor, nu se știe încă dacă va fi vorba despre o cofinanțare a beneficiarului de 2% sau de 50%. Așadar, o diferență uriașă, ce schimbă datele problemei.
Acest Parc științific este prevăzut pe 8.670 mp, din care pe 2.484 mp sunt prevăzute laboratoare și ateliere. „Apelul de proiecte se va lansa în această lună. Pare că, în acest sens, suntem singurii care au făcut pași”, subliniază Paztor, afirmând că, împreună cu specialiștii de la Universitate, s-au stabilit deja dotările laboratoarelor.
„Parcuri Industriale Bihor structurează deja tema de proiecte și este întocmită nota conceptuală pentru investiție”, informează Pasztor, adăugând că 11 din cele 17 companii orădene contactate și-a dat deja acordul de susținere a investiției. Prin ele, Faist Mekatronic, Celestica, Plastor, Mobiversal, Terranova, Adrian Gheară Business etc.
Următorii pași sunt realizarea studiului de fezabilitate (SF) și scrierea efectivă a proiectului. În fața clădirii din Parcul Științific este prevăzută și o parcare pe patru nivele, dintre care unul subteran și alte trei supraetajate.
Campus fără finanțare
Motivația realizării unui campus școlar pentru învățământul special chiar lângă Parcul Științific este motivată de creșterea numărului de elevi cu nevoi speciale. De la 900, acum 5 ani, la 1.356, la ora actuală. Pasztor subliniază că e obligația Consiliului Județean să se îngrijească de acest sistem. Sunt șase asemenea școli speciale în Bihor, din care cinci sunt în Oradea, pe toate nivelele de învățământ preuniversitar.
„La 2-3 copii este nevoie de un adult și nu este prea bine să-i instruim într-o încăpere de doar câțiva metri pătrați. Este nevoie de săli pentru activități recreative, bazin de înot pentru hidroterapie, spațiu de terapie cu animale, săli senzoriale”, declară președintele Consiliului Județean.
Pentru acest campus școlar sunt la dispoziție 3 hectare. Problema este că, deocamdată, nu s-au găsit axe de finanțare pentru acest proiect.
„Am avut discuții cu dl Boloș, la POR. Identificăm posibilitățile de a depune proiecte. Sunt anumite căi prin care, pe anumite segmente, se pot depune proiecte. În principiu, în această secundă nu putem depune proiecte pentru campus școlar pentru învățământul speciale, ci pentru parc tehnologic. Anul acesta vom începe să elaborăm SF, proiectul tehnic (PT) și scriem proiectul. Ne pregătim să fim eligibili pentru a depune proiectul”, este optimist șeful de la Județ.
Pentru bugetari, de la ANL
În aceeași zonă, Consiliul Județean vrea să construiască locuințe de serviciu pentru propriii angajați, cu mâna ANL. Pasztor afirmă că are promisiuni de la directorul ANL că în 2019 Bihorul va fi prins în lista de investiții. „În zonă se naște, practic, un cartier nou (referire la cartierul Ceyrat, proiectul imobiliar al Primăriei Oradea – n.red.). Este foarte bine. Am avut discuții cu ANL București, pentru a avea posibilitatea de a înainta o propunere pentru construcția unor locuințe de serviciu. Este vorba despre 24 de locuințe, parter, două etaje și mansardă. Va fi la câteva zeci de metri de cartierul Ceyrat”, preconizează Pasztor.
Întrebat de ce acest bloc de locuințe nu va fi destinat profesorilor și cercetătorilor care vor fi aduși în Parcul Științific de la Universitate, Pasztor a mutat responsabilitatea la Guvern
. „Există un program foarte clar. În HG 729/2016 se prevede că este vorba despre funcționari și angajați din instituții publice locale care nu dețin sau nu au deținut locuințe, împreună cu soții lor. Ministerul Dezvoltării le face – nu știm dacă e discriminator sau nu”, a reacționat Pasztor, atunci când JB & BIHON i-au învederat discriminarea care se face între angajatul la stat și cel din privat. Totul, din bugetul statului, unde contribuie în primul rând mediul privat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!