Consilierii şcolari şi logopezii Centrului Şcolar de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Bihor au intrat de marţi, 5 martie, între orele 10.00 şi 12.00, în grevă japoneză. Angajaţii sunt nemulţumiţi de faptul că Ministerul Educaţiei ar avea în plan să le sisteze sporul de învăţământ special (de 15% din salariul de bază) şi se plâng că Ministerul refuză să acorde, personalului didactic de predare, sporul de suprasolicitare neuropsihică de 10% din salariul de bază.
Anunţul a fost făcut de liderul de sindicat al CJRAE Bihor, prof. Ioan Tamaş. De altfel, Sindicatul Liber din Învăţământ Bihor a anunţat, printr-un comunicat de presă, că sprijină protestul justificat al consilierilor şcolari din C.J.R.A.E. Bihor.
Revendicări
„Principalele nemulţumiri ale consilierilor şcolari sunt: intenţia de sistare a plăţii sporului de învăţământ special de 15% din salariul de bază. Măsură a fost anunţată de Ministerul Educaţiei Naţionale, deşi consilierii şcolari au beneficiat de acest spor anterior intrării în vigoare a Legii Educaţiei Naţionale nr .1/2011, cât şi în anul 2018, deoarece această categorie lucrează cu copiii cu cerinţe educaţionale speciale. Ori, această măsură de neacordare a acestui spor, fără a fi operat o modificare legislativă a actelor normative care reglementează organizarea şi funcţionarea centrelor de resurse şi asistenţă educaţională sau a Legii – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, are un singur scop – economii la fondul de salarii, în detrimentrul personalului didactic de predare angajat al acestor centre. O altă nemulţumire se referă la refuzul M.E.N. de a acorda personalului didactic de predare angajat al C.M.B.R.A.E./C.J.R.A.E. sporului de suprasolicitare neuropsihica de 10% din salariul de baza, de care, potrivit Anexei nr. 1 la Legea – cadru nr. 153/2017, beneficiază, începând cu data de 1 decembrie 2018, toate categoriile de personal didactic de predare din învăţământ. Cu toate acestea, din luna decembrie 2018 şi până în prezent, personalului didactic din centrele de resurse şi asistenţă educationala nu li s-a plătit acest spor, deoarece M.E.N. nu permite plata”, se arată în comunicatul semnat de preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) Bihor, prof. Flaviu Zancu.
Mai mult, în numele acestor angajaţi, SLI face un apel către Guvernul ţării şi către conducerea Ministerului Educaţiei şi cere să găsească urgent soluţii pentru rezolvarea acestor probleme şi acordarea drepturilor care se cuvin.
Liderul de sindicat al CJRAE, prof. Ioan Tamaş, atrage atenţia că tratarea cu indiferenţă a solicitărilor legitime ale cadrelor didactice care lucrează în cadrul Centrului Şcolar de Resurse şi Asistenţă Educaţională poate conduce la extinderea acestor proteste la nivel naţional, pe perioadă nedeterminată.
„Colegii din ţară fac grevă de avertisment. Noi am aşteptat rezultatul unor discuţii cu liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ cu ministrul Educaţiei. Dar atragem atenţia că, până ce nu avem soluţii concrete, vom fi solidari cu celelalte judeţe”, a asigurat prof. Ioan Tamaş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!