După momentul scurt şi intens de la Consiliul Judeţean, la prânz s-a consumat cel de-al doilea episod politico-administrativ al zilei, constituirea Consiliului Local al Oradiei. Cu două treimi dintre mandate deţinute de liberali, întrunirea nu rezerva surprize prea mari. În contextul eşuării negocierilor între liberali şi udemerişti, se ştia că aceştia din urmă nu au motive să aştepte vreun post de viceprimar.
Formalităţi
Şedinţa de miercuri a fost una punctată de pauze dese, cerute de demersurile organizatorice. A fost aleasă, în prima fază, comisia de validare, cu reprezentanţi din toate cele trei partide reprezentate în CL – PNL, PSD şi UDMR. Au absentat Mircea Mălan, fost şi probabil viitor, viceprimar şi Corina Fonoage, despre care secretarul Ionel Vila a spus că „lipsesc motivat”.
Ceilalţi 25 de consilieri locali au trecut, fiecare, pe la prezidiu, pentru a depune jurământul de credinţă, cu câte o mână pe Biblie şi pe Constituţie.
Judecătoarea Natalia Gherman a citit sentinţa de validare a alegerii lui Ilie Gavril Bolojan în funcţia de primar, cu cele peste 52.000 de voturi. După depunerea jurământului, primarul aflat la al treilea mandat a primit legitimaţia şi eşarfa tricoloră. A trecut apoi la pupitru, de unde a ţinut un scurt discurs: „alegerea mea în acest al treilea mandat cu peste 70% s-a datorat lucrurilor făcute în Oradea în aceşti ani. Vreau să le mulţumesc colegilor din Primărie. Viceprimarilor cu care am lucrat – Mircea Mălan, Huszar Istvan, Ovidiu Mureşan, celor din companiile Consiliului Local şi celor cu care am colaborat în instituţiile statului, e un rezultat de echipă. Le mulţumesc şi orădenilor pentru încredere. Ce trebuie să facem? Să continuăm dezvoltarea la cote ridicate, astfel încât oraşul să prospere”. A punctat apoi trei direcţii de dezvoltare: proiectele majore de termoficare sau infastructură grea, cu finanţare europeană, politicile publice – fiscalitate, învăţământ preuniversitar adaptat la piaţa muncii, parteneriatul cu Universitatea sau turismul şi creşterea calităţii serviciilor publice – apă, canalizarte, salubrizare, termoficare etc.
La finalul unui an şi două luni de mandat de viceprimar, Huszar a trecut şi el pe la microfonul oficial al şedinţei, în pauza necesară pregătirii votului secret pentru viceprimari. „Sper că nu am jicnit pe nimeni, am încercat să fiu om cu toată lumea”, a spus el, mulţumind colaboratorilor.
Viceprimari
Procedura alegerii viceprimarilor a mai impus o pauză, pentru pregătirea urnei, pentru votul secret şi, ulterior, pentru numărarea buletinelor de vot. „Iată ce a ieşit din urnă”, a prezentat Mihai Maci: au fost folosite 25 de buletine de vot, s-au numărat 16 voturi pentru Dacian Palladi şi 17 pentru Florin Birta – cei doi au fost singurii propuşi de plen, respectiv de grupul PNL. Au mai fost 7 voturi nule şi unul împotrivă la ambele nominalizări.
„Au fost aleşi ca viceprimari Birta Florin şi Dacian Palladi”, a fost concluzia, firească, exprimată de profesorul Maci.
Dacă alegerea lui Birta nu e o supriză, despre Palladi s-a comentat că este o soluţie temporară, până la lămurirea situaţiei de la Consiliul Judeţean: Mălan va rămâne la judeţ doar dacă PNL obţine, in extremis, un post în conducere. Dacă nu, va reveni în biroul din Primărie, după o probabilă demisie elegantă a lui Palladi. Problema se va tranşa până marţi. Primarul a anunţat că, cel mai probabil, deliberativul local se va întruni în şedinţă de lucru în 29 iunie. JB-C.GH.
Debut cu show
Consilierii locali din vechea garnitură liberală aveau reputaţia că votează la comandă. Cei noi, au făcut dovada că pot chiar şi vorbi neîntrebaţi. De dragul operativităţii, spun cei din prezidiul şedinţei, s-a optat ca o parte din şedinţă să fie condusă de prefectul Claudiu Pop. Asta l-a nemulţumit profund pe Florin Marinău, care a insistat ca şedinţa să fie condusă de un preşedinte dintre consilieri. „Nu e legal să conducă prefectul, trebuie să conducă cel mai în vârstă consilier local”, a insistat Marinău, insistând pentru Moraru Grigore, decanul de vârstă. Nu s-a lăsat convins nici de secretarul Ionel Vila, cel care i-a spus că prevederea e o recomandare şi nu o impunere legală. „Apreciez în continuare că e ilegal”, a insistat în continuare liberalul, cu legea în mână. A renunţat doar când secretarul Vila i-a spus despre faptul că în şedinţele de plen consilierii iau cuvântul după ce l-au primit de la preşedintele de şedinţă. Dezbaterile libere, peste masa ovală spre prezidiu, sunt mai puţin obişnuite.
Citiți principiile noastre de moderare aici!