Liberalii acuză că aleșii județeni PSD Stela Babău și Bujor Chirilă sunt suspecți de incompatibilitate, pentru că, în paralel cu funcția de la Consiliul Județean, au fost puși directori la asociații înființate de Consiliul Județean, ADI Ecoland și ADI Ecolect.
Desigur, cu mâna partidului. Cei doi își votează, implicit, bugetele la entitățile pe care le conduc, atunci când votează bugetul, indică consilierul județean Ionel Avrigeanu.
Partidul-stat
Dincolo de acuzele din plen, îngrijorează cu adevărat altceva: faptul că liderii politici, inclusiv cei locali, se înconjoară tot mai mult cu persoane care stau cu mâna întinsă la partid, pentru a primi funcții de conducere în spațiul public, indiferent că au demonstrat sau nu ceva în mediul privat.
Tocmai prin vocea lui Bujor Chirilă, fost primar de Țețchea, pesediștii susțin că fostul consilier județean PNL Dacian Foncea a fost incompatibil cu funcția, între 2 și 28 iunie, deoarece în perioada aceea era și consilier județean, și manager la Spitalul Municipal, câștigată prin concurs, sub tutela Primăriei PNL.
„S-ar putea ca între 2 și 28 iunie dumnealui să se fi aflat în incompatibilitate”, reclama Bujor Chirilă în ultima ședință de plen, cu ocazia vacantării postului de consilier județean deținut de Foncea. Acesta din urmă a preferat să-și ia în primire șefia de la Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu”, cu o întârziere de câteva luni.
În urmă cu câțiva ani, același Foncea se lansase într-o veritabilă cruciadă purtată împotriva CAS Bihor, pe vremea când era manager la clinica privată NewMedics din Cantemir, acuzându-i pe șefii Casei că discriminează mediul medical privat din județul Bihor, în favoarea spitalelor mari. După ce mandatul din mediul privat i s-a încheiat în mod subit, Foncea a revenit în sistemul public sanitar, la vârf.
Ca reacție la acuzele venite dinspre PSD, liberalii arată spre cei doi colegi pesediști de la masa de plen, Babău și Chirilă. Aceștia din urmă sunt directori la ADI Ecoland, respectiv ADI Ecolect.
Ecoland este o asociație de dezvoltare intercomunitară înființată de Consiliul Județean cu ani în urmă, împreună cu primăriile din Săcueni și Diosig, pentru gestionarea centralei ce produce curent electric pe biomasă. Stela Babău a fost pusă acolo director de către șeful său de partid, Ioan Mang. La fel, spre finalul anului trecut Bujor Chirilă a devenit director la ADI Ecolect – entitatea unde Consiliul Județean s-a asociat cu toate primăriile din județul Bihor, pentru a gestiona proiectul județean de management integrat al deșeurilor.
Pentru acesta, Județul Bihor a absorbit circa 54 de milioane de euro, cheltuiți cu închiderea gropilor neconforme din județ, stații de sortare, tratare și transfer, dar și o stație de tratare mecano-biologică la Oradea. Iar rezultatele sunt sublime, dar încă lipsesc cu desăvârșire. Dovadă albiile râurilor, încărcate și azi cu deșeuri.
Ioan Mang s-a simțit obligat să-i răspundă cuscrului său liberal, luându-le apărarea celor doi și, implicit, politicii de partid. „Noi nu votăm aici bugetul Ecoland și Ecolect. Nu votăm aici salariile cuiva, ci o cotizație. Dacă am vota bugetul Ecoland și Ecolect, s-ar putea pune problema incompatibilății. La Ecolect, primarii au votat o contribuție de 50 de bani pentru fiecare locuitor al județului (plătită de CJ Bihor – n.red.) și 1 leu pentru locuitorul fiecărei comune, pe care să-l plătească fiecare primărie. Nu este vorba despre incompatibilități. E departe de acest lucru”, asigură pesedistul-șef din Bihor, dominat de nevoia de a-și proteja „familia PSD”.
Episodul Babău – Polman
Că partidul este în tot și în toate, nu mai este o surpriză pentru nimeni în România. De altfel, la finalul lunii iunie, beiușeanca Stela Babău a fost aleasă noua șefă a Organizației de Femei a PSD Bihor, cu 90 de voturi dintr-un total de 119. Un scrutin ce nu a fost lipsit de scandal, după ce directorul adjunct al Casei de Pensii, Carmen Polman, nu ar fi votat „cu cine trebuie”. Adică cu Babău, cea care asigurase și interimatul, după demisia Liei Pop, în 2016. După alegerile femeilor din PSD Bihor, în presa locală au apărut acuzații la adresa Stelei Babău, care ar fi amenințat-o pe Polman cu „evacuarea” de la șefia Casei de Pensii.
Conflictele lui Chirilă
În schimb, poziția lui Bujor Chirilă de la masa de plen a Județului a fost de natură să lase mască asistența: „Singura suspiciune ar putea fi un posibil conflict de interese, conform definiției din art. 308. Însă convingerea mea este că, prin votul meu, nu voi călca în niciun fel legile în vigoare”, a spus Chirilă, înainte ca hotărârea să treacă de votul plenului, în ciuda împotrivirii PNL.
Bujor Chirilă a ajuns șef la ADI Ecolect după ce nu a mai reușit să se regăsească profesional, ca urmare a renunțării la Primăria Țețchea, unde avusese patru mandate de primar. Chirilă a înlocuit la șefia ADI Ecolect un alt pesedist: pe Felix Cozma, cel căruia PSD i-a găsit un post de vicepreședinte la Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP).
Citiți principiile noastre de moderare aici!