De miercuri şi până vineri, la Hotel Internaţional din Băile Felix are loc o consfătuire privind pregătirea aeroporturilor româneşti pentru îndeplinirea standardelor Schengen. Reamintim că, potrivit spuselor ministrului Vasile Blaga, pe 27 martie 2011 România ar trebui să intre în spaţiul Schengen.
La consfătuire participă reprezentanţi ai aeroporturilor din întreaga ţară, ai MAI şi ai Ministerului Transporturilor, ai STS, ai Vămilor, ai Aviaţiei Civile, TAROM precum şi ai altor câteva firme de telecomunicaţii (S.I.T.A., Mira Telecom), echipamente aeroportuare (SAERO SA) sau întreţinere piste de decolare/aterizare (Boschung AG).
Comisarul-şef Dumitru Haralambie, director al Direcţiei de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei din cadrul IGPF, a avertizat asupra pericolelor ce pândesc deschiderea frontierei cu Ungaria. „Peste 100.000 de persoane aşteaptă la poartă pentru a intra liber în Schengen. E o problemă la frontiera cu Ungaria”, a spus Haralambie, convins totuşi că România va intra în Schengen la termen.
Directorul Aeroportului din Sibiu, Augustin Sava, s-a mândrit cu aeroportul său, „cel mai frumos şi mândru din ţară”. Însă, în acelaşi timp, Sava s-a arătat nedumerit pentru faptul că nu primeşte avizele pentru zboruri internaţionale şi de ce nu se reiau aşa-zisele curse mixte. „De ce o cursă de la Munchen nu poate să îmbarce şi la Sibiu pasageri pentru Bucureşti?”, i-a întrebat Sava pe cei de la prezidiu.
Haralambie i-a explicat lui Sava că cerinţele Schengen împiedică asemenea operaţiuni. „Însă o să putem după Schengen”, a ţinut să-l liniştească şeful din IGPF pe sibian. La rândul său, comisarul-şef Dinu Niculae – director adjunct al Direcţiei Schengen din MAI – l-a asigurat pe directorul Sava că se va uita peste cererile Aeroportului din Sibiu…
Şi controlul sanitar?
Sorin Stoicescu, inspectorul-şef al Inspectoratului Aviaţiei Civile, i-a întrebat pe cei prezenţi de ce nu se face la controlul de trecere a frontierei de pe aeroporturi şi controlul sanitar, fito-sanitar şi veterinar. Şeful STS, lt-general Marcel Opriş, a achiesat la provocarea lui Stoicescu, promiţându-i acestuia că-i va invita la o cafea pe dr. Arafat – subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii şi pe Marian Zlotea – şeful Autorităţii Sanitar-Veterinare. „Le voi da o temă de reflecţie”, a spus Opriş, cu subînţeles. Tot şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale i-a pus în gardă pe cei prezenţi, preluând problema lansată de către Stoicescu: „Da, s-ar putea să ni se pregătească surprize (privind intrarea în Schengen – nr.). Să ni se spună că intrăm pe 27 martie 2011 şi atunci să ne întrebe: «şi controlul fito-sanitar?»”.
În discuţii a mai intervenit Haralambie şi acelaşi director de la Sibiu, încercându-se să se identifice cei responsabili pentru faptul că în România nu se face controlul sanitar decât atunci când se anunţă epidemii. Aceasta deşi e vorba despre securitatea naţională şi, de anul viitor, şi de securitatea spaţiului Schengen. Punctul pe „i” l-a pus tot Stoicescu: „Ne apărăm de arme, de gloanţe dar de viruşi cum ne apărăm?”, i-a întrebat Stoicescu pe reprezentanţii autorităţilor competente.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!