Asociația Pescarilor Sportivi „Aqua Crisius” din Bihor a mai încheiat două proiecte începute în 2012 și în 2013, în valoare de peste 3,6 milioane de lei, bani proveniți de la Uniunea Europeană.Proeicte destinate pentru ariile protejate din Bihor a cărui custode e Aqua Crisius.
Astfel, șapte situri Natura 2000 vor beneficia de pe urma proiectelor implementate de Aqua Crisius.
„Proiectele sunt finalizate în proporție de 98-99%. Mai sunt doar câteva detalii minore care trebuie puse la punct. Suntem foarte bucuroși că am reușit să ducem la bun sfârșit cele două proiecte. E o mare realizare pentru noi”, a declarat Andrei Togor, managerul celor două proiecte.
Cercetare, informare, conștientizare
Primul proiect, început în august 2012, este un proiect de elaborare a planurilor de management, măsuri de management integrat și întărirea capacității instituționale de administrare a siturilor.
E vorba despre ariile protejate: Crişul Negru, Câmpia Crișului Alb și Crișului Negru, Crişul Repede (amonte de Oradea), lacurile de acumulare de pe Crişul Repede, Defileul Crişului Negru, Lunca Inferioară a Crişului Repede și Diosig, Valea Iadei.
„Activitatea de cercetare necesară obținerii rezultatelor scontate s-a desfășurat pe o suprafață de 11,4 ha, s-au realizat 31 de studii, 18 baze de date, 71 de hărți GIS incluse în șase planuri de management ale siturilor vizate. Prin acest proiect au fost achiziționate binocluri, aparate foto, staţii radio fixe şi mobile, uniforme pentru rangeri, s-a dezvoltat infrastructura turistică la două situri. Am mai organizat dezbateri publice în 27 de comunităţi. Au avut loc acțiuni de informare și conştientizare a populației”, a precizat Andrei Togor.
Valoare proiectului s- ridicat la 1.637.659 de lei, din care 90% din sumă au fost bani de la UE, iar 10 % contribuția Guvernului.
Echipamente și cartografiere
Al doilea proiect a fost demarat în noiembrie 2013 și a fost un proiect privind managementul integrat conservativ și participativ al siturilor: Crişul Negru, Crişul Repede (amonte de Oradea), lacurile de acumulare de pe Crişul Repede, Valea Iadei, Defileul Crişului Negru, Lunca Inferioară a Crişului Repede și Diosig.
Valoarea proiectului fiind de 2.055.287 de lei. „În cadrul acestui proiect am reușit construirea și dotarea unui punct de informare la Șoimi, am elaborat planuri de pază a siturilor, realizarea a două trasee tematice. Au avut loc mai multe campanii de promovare”, a spus managerul proiectului.
Asociația Aqua Crisius a mai creat multe hărţi şi pliante cu zonele protejate, iar membrii acesteia au promis că pe viitor vor derula proiecte care să implice atât siturile existente pentru conservarea și păstrarea florei și faunei existente.
Citiți principiile noastre de moderare aici!