Fundaţia pentru Cultură şi Educaţie Ecologică Ecotop Oradea a lansat ieri proiectul „Conservarea biodiversităţii în situl Natura 2000 ROSCI0220 Săcueni şi în aria naturală protejată 2.184 lacul Cicoş”.
Scopul proiectului este crearea premiselor pentru îmbunătăţirea şi menţinerea stării favorabile de conservare a habitatelor şi speciilor de interes comunitar din situl ROSCI0220 Săcueni şi din aria naturală protejată 2.184 lacul Cicoş”, a punctat managerul de proiect Eleonora Mircescu.
Bugetul total al proiectului este de 3.688.188,02 lei, din care contribuție din fonduri UE 3.134.959,82 lei și contribuție din bugetul statului 553.228,20 lei.
Proiectul este finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Infrastructură Mare.
Obiective
Printre obiectivele specifice ale proiectului se numără creşterea gradului de cunoaştere ştiinţifică a sitului şi îmbunătăţirea statutului de conservare a speciilor şi habitatelor de importanţă comunitară prin elaborarea măsurilor de management necesare şi introducerea lor într-un plan de management viabil, creşterea interesului şi conştientizarea grupurilor-ţintă privind necesitatea protejării şi conservării resurselor naturale din ariile vizate de proiect. Se doresc, de asemenea, întărirea capacităţii instituţionale şi creşterea competenţelor personalului custodelui în vederea îmbunătăţirii gestionării ariei naturale protejate.
Scopul proiectului îl reprezintă crearea premiselor pentru îmbunătățirea/menținerea stării favorabile de conservare a habitatelor și speciilor de interes comunitar pe suprafața sitului ROSCI0220 Săcueni împreună cu aria naturală protejată 1.284 lacul Cicoș.
Situl ROSCI0220 Săcueni reprezintă o zonă naturală (mlaştini, turbării, terenuri arabile cultivate, păduri de foioase) ce conservă un habitat natural 92A0 – „Zăvoaie cu Salix alba şi Populus alba” şi protejează specii importante din fauna şi flora Bihorului. Situl a fost declarat pentru habitatele 91F0 – Păduri ripariene mixte cu Quercus robur, Ulmus laevis, Fraxinus excelsior, din lungul marilor râuri.
La baza desemnării sitului se află două specii faunistice: buhaiul de baltă cu burtă roşie (Bombina bombina) şi ţestoasa de baltă (Emys orbicularis), precum şi o plantă rară, cunoscută sub denumirea populară de dediţel (Pulsatilla pratensis ssp. hungarica), specie floristică.
Lacul Cicoş adăpostește un plaur tipic cu numeroase specii relicte ale întinselor mlaștini de odinioară. Pe alocuri, arinii cresc şi la o înălţime de 15 metri. În zonele limitrofe ale mlaștinii se pot întâlni asociații de sălcii, iar spre interior arinișuri acoperite de feriga de baltă. Se mai pot vedea aici trifoiștea de baltă (Menyanthes trifoliata) și o serie de specii relicte glaciare cum ar fi Calamagrostis stricta, Carex appropinquata și Sphagnum fimbriatum.
Citiți principiile noastre de moderare aici!