Implementat de Asociaţia Ecologică Cindrelul Sibiu în parteneriat cu Direcţia Silvică Bihor, proiectul şi-a propus elaborarea unui plan de management integrat pentru protejarea şi conservarea biodiversităţii în ariile naturale protejate din pădurea de la Alparea, în acord cu nevoile de dezvoltare ale comunităţilor locale. Astfel, s-a recurs la consultări publice referitoare la obiectivele de conservare şi măsurile propuse pentru conservarea biodiversităţii pe baza rezultatelor obţinute din teren.
Rezultate
Pădurea de la Alparea găzduieşte două arii protejate care se suprapun. Este vorba despre un sit de importanţă comunitară din Reţeaua Natura 2000, ce acoperă întreg trupul de pădure şi a fost desemnat pentru conservarea unui habitat de pădure şi a trei specii de amfibieni, şi o rezervaţie naturală, pe o suprafaţă mai restrânsă, ce are ca scop conservarea unei populaţii de narcise. „Studiile de teren efectuate anul trecut au infirmat prezenţa tipului de habitat de pădure menţionat în lege. În schimb au fost identificate alte două tipuri de păduri precum şi suprafeţe de pădure ce nu pot fi codificate în sistem Natura 2000”, a precizat Mircea Faur, inginer în cadrul Direcţiei Silvice Bihor.
Toate cele trei specii de amfibieni au fost identificate. În ceea ce priveşte rezervaţia de narcise, din dezbaterile publice şi din vizitele la faţa locului, s-a constatat că locaţia este eronată faţă de locul din teren unde apar plantele. În ceea ce priveşte starea de conservare actuală pentru habitatele forestiere identificate este în general favorabilă, spun specialiştii. Populaţia de narcise, chiar dacă nu ocupă suprafeţe întinse, este într-o stare favorabilă. Nu acelaşi lucru se poare spune despre speciile de amfibieni datorită faptului că habitatele necesare acestora sunt aproape inexistente. „Ca atare, în cazul acestora se recomandă re-monitorizare pentru 1-2 ani, pentru a se putea lua decizia finală de menţinere sau nu ca obiectiv de conservare în sit”, a concluzionat Mircea Faur.
Conform reprezentantei Asociaţiei Ecologice Cindrelul Sibiu, Andreea Rudolf, reprezentanţii proprietarilor de terenuri s-au arătat interesaţi de promovarea şi conservarea valorilor din ariile protejate de la Alparea. „Au fost receptivi la conservarea zonei cu narcise şi la menţinerea pădurilor printr-un regim durabil de gospodărire care să permită şi obţinerea de material lemnos pentru nevoile comunităţilor locale. Toţi participanţii la întâlniri au acceptat şi au subliniat importanţa realizării unui plan de management care să surprindă realităţile locului atât din punct de vedere al conservării biodiversităţii cât şi din punct de vedere socio-economic”, a spus aceasta.
În perioada imediat următoare, planul de management elaborat va fi înaintat Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor pentru avizare şi ulterior către Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice pentru aprobare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!