Chipuri distorsionate, capete de câine sau de pasăre, feţe acoperite de măşti de gaze, într-o cromatică stinsă dar în acelaşi timp caldă redau expresiv personalităţi, angoase, conflicte interioare. Privindu-le le regăseşti în adâncul sufletului tău, îngropate, ascunse lumii, negate de mult timp. Artistul Tudor Frâncu le-a scos la lumină, pe pânză, dinăuntrul nostru, din abisul lui, şi le-a adunat într-o expoziţie intitulată „Conjuraţia erorilor”.
„Această diversitate pe care o găsim în pictura lui Tudor Frâncu, reflectă complexitatea ființei umane dar și ambiguitatea, mereu supusă schimbărilor sociale, culturale și filosofice. Pictura lui, devine o oglindă a lumii sale interioare, a frămîntărilor și aspirațiilor sale. E lupta lui cu monștrii interiori. Pânzele lui sunt pline de figuri și portrete distorsionate, sugerând parcă o entitate prinsă între brutalitatea fizică și dezintegrarea psihologică, sugerând că ființa umană, este în esență o sumă de contradicții. Acest gen de pictură care uzitează brutalismul redat cu o rară sensibilitate, simbolul, metafora hiperbola, distorsionarea exagerată, sugerează neliniștea, absurditatea și chiar alienarea societății în care trăim”, punctează Vioara Bara, preşedintele filialei Oradea a Uniunii Artiştilor Plastici.
La cinci ani distanţă de ultima expoziţie personală a artisului la Oradea, expoziţia „Conjuraţia erorilor” a lui Tudor Frâncu a fost vernisată la Galerii de Artă – Reperaj. Cetate, avându-l ca şi curator pe David Aron Indig. Lucările expuse pe simeze sunt un cumul din lucrările vechi cu o serie nouă de lucrări ale artistului.
„«Conjurația erorilor» este o metaforă ce prezintă realitatea ca un flux al consecințelor, unde înțelegerea adevărului în diferite forme eronate, sau acțiuni ce în retrospectivă pot fi văzute ca erori, duce la un lanț cauzal al acestora. Însă aici putem să ne întrebăm, ce este eroarea? Și oare eroarea poate duce la consecințe benefice sau este mereu detrimentală? (…) În artă acidentele pot fi necesitatea cauzală pentru inovație. La fel, și în viață, unele erori ne pot schimba complet perspectiva asupra cum trăim și ce alegem să facem cu timpul pe care îl mai avem. Personajele prezente în expoziție sunt un cumul de personalități și metafore, unele chiar ale artistului, unde eroarea deja s-a întâmplat sau este în curs de desfășurare, iar populația imaginară manifestă un răspuns sau reacție la aceasta. Un sondaj vizual inspirat din lumea percepută prin mediul virtual, prezintă multitudinea posibilităților aflate în fața unei lumi comune, a unei erori comune”, precizează curatorul David Aron Indig.
Lucrările lui Tudor Frâncu te ţintuiesc minute în şir în faţa lor, te incomodează, te răscolesc, îţi oglindesc cele mai sumbre trăiri şi cu siguranţă te urmăresc mult timp după ce ai părăsit galeria. Ca un ochi ascuns, care se deschide din când în când, atât cât să îţi confrunţi pentru o clipă demonii interiori.
Expoziția „Conjuraţia erorilor” poate fi vizitată până în 9 octombrie, de marţi până duminică, între orele 11:00 – 17:00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!