Clubul de Speologie Cristal Oradea, sub egida Federației Române de Speologie, organizează în perioada 12 – 16 octombrie 2022, a XLIX-a ediție a Congresului Național de Speologie, în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Apuseni, Asociația Română de Educație Speologică (ARES), Clubul de Speologie Speodava din Ştei și Clubul de Speologie Crysis din Oradea.
Evenimentul va avea loc în Satul de Vacanță Vârtop din județul Bihor, în Parcul Natural Apuseni, la limita dintre bazinul hidrografic al Arieșului și cel al Crișurilor, într-o spectaculoasă zonă carstică a României.
Programul congresului va cuprinde documentare în câteva dintre peșterile din zonă, trasee de via ferrata și parcurgere de canioane, prezentări, workshop-uri, comunicări științifice, expuneri, concursuri și nelipsitele seri sociale. Pentru ture de canyoning este vizată Valea Seacă, ture în zona Văii Sighiștelului cu peșterile din zonă, Avenul din Șesuri, altă tură în zona Casa de Piatră (Coiba Mare, Peștera Oilor, Huda Orbului). Este în plan şi o tură în Peștera Zăpodie sau în Peștera Secătura și Avenul Fruncele (Fânațe). Pentru amatorii de via-ferrata se va merge la Pietrele Negre.
Din programul anunţat până acum, în primele două zile, miercuri şi joi, 12-13 octombrie, vor avea loc ture precongres, care se vor relua şi vineri, în 14 octombrie. De la ora 18:00 va avea loc deschiderea oficială a Congresului Național de Speologie după care vor urma prezentări foto / video şi o seară socială.
Sâmbătă, 15 octombrie, va avea loc Adunarea Generală a Federației Române de Speologie după care se vor organiza ateliere de lucru pe teme de interes, comunicări științifice și explorative, sesiuni de prezentări și dezbateri. Va urma apoi un concurs TSA (Tehnica Speologiei Alpine) la care sunt invitaţi să participe membrii cluburilor de speologie, după care vor avea loc alte prezentări foto / video şi seara festivă în care se vor decerna premii pentru activitate.
Duminică, 16 octombrie, vor continua încheia discuțiile din primele zile şi se vor trage concluzii. Unele dintre activitățile din cadrul congresului vor fi derulate în paralel, programul detaliat urmând a fi prezentat în perioada ce urmează pe pagina evenimentului, https://www.facebook.com/events/811834236527958/
În cadrul congresului, cluburile de speologie participante vor avea posibilitatea să își prezinte activitatea în cadrul unor standuri de prezentare. Cei interesaţi vor putea vedea atât hărţi cât şi imagini şi prezentări ale celor mai recente descoperiri din carstul românesc sau ture de explorare, activităţi cu care cluburile se mândresc în fiecare an. Congresul naţional este, ca de fiecare dată, un prilej de dezbateri, schimb de experienţă şi o ocazie pentru speologi de a se întâlni şi de a pune la cale pe anul următor ture de explorare în colaborare.
Speologii români s-au reunit pentru prima dată în 1972, în cadrul manifestării numită „Speosport”. În anul 2000 întâlnirea anuală s-a transformat în Congresul Naţional de Speologie. În acest an, polul speologiei româneşti va fi la Vârtop.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!