Într-un comunicat de presă, Tokes Laszlo face referire la o sesiune miniplenară a Parlamentului European, din 24 martie, în cadrul căreia europarlamentarii au discutat cu reprezentanţii Comisiei Europene (CE) despre situaţia din Tibet.
Tokes relatează o serie de poziţii luate de europarlamentari din diverse ţări europene. Desigur, poziţii pro-Tibet. În acest context, cel ce se autointitulează „europarlamentarul maghiarilor din Transilvania” se raliază criticilor formulate de către alţi europarlamentari la adresa preşedinţiei spaniole, a Consiliului Europei şi a înaltului reprezentant UE pentru politica externă şi de securitate, Catherine Ashton. „Criticii au putut avea, pe bună dreptate, sentimentul că comportamentul celor absenţi oglindeşte atitudinea echivocă, cu două feţe a UE faţă de partenerul său economic tratat cu distincţie (China – n.r.)”, se arată în comunicatul lui Tokes.
„Tibetul României”!?
După ce descrie cu lux de amănunte toate luările de poziţie de sprijin pentru populaţia tibetană în raporturile sale cu China, Tokes se arată dezamăgit de confuziile finale ale comisarului european Maros Sefkovic. Eurodeputatul le consideră „lipsite de conţinut şi de forţă”.
Prea puţin surprinzătoare e conexiunea ulterioară pe care eurodeputatul o face cu situaţia secuilor din Transilvania. La un moment dat, în finalul poziţiei sale scrise, Tokes induce chiar ideea unui „Tibet al României”: „Noi, maghiarii din Transilvania şi maghiarii secui putem constata cu amărăciune că în timp ce puterea «democratică» din România nu este dispusă nici să discute cu noi despre problema autonomiei, şi chiar şi UDMR-ul, părtaş la putere, îşi alege cu care partener maghiar să se aşeze la masa tratativelor, în acest timp comuniştii din China şi reprezentanţii lui Dalai Lama s-au înţeles deja şi în privinţa următoarei runde a negocierilor. Deci «Tibetul» României mai are ce recupera faţă de ţara lui Dalai Lama. Şi are şi şansa s-o facă, din moment ce la noi comunismul a fost înlocuit de mult de democraţia europeană…”.
FACT BOX
Ce neglijează Tokes
Faţă de luarea de poziţie a lui Tokes Laszlo, mai merită precizate câteva aspecte:
- faptul că Dalai Lama trăieşte în exil, situaţie care nu i s-ar aplica şi nici nu i se aplică vreunui lider al secuilor din România, indiferent de poziţiile şi iniţiativele acestora din ultimii ani;
- secuii sunt cetăţeni români şi au aceleaşi drepturi ca şi populaţia majoritară, inclusiv învăţământ în limba maternă precum şi dreptul de a folosi limba maternă în administraţie; de asemenea, în România minorităţile naţionale au dreptul la asociere partinică şi chiar sunt reprezentate în Parlamentul României, inclusiv la guvernare; aceasta în timp ce călugării tibetani sunt hăituiţi şi arestaţi de către autorităţile chineze;
- pe 17 decembrie 2009, Tokes Laszlo a fost distins de către preşedintele României, Traian Băsescu, cu Ordinul Naţional Steaua României; cu toate acestea, Tokes continuă să pledeze pentru o cauză neconformă cu Constituţia României, care prevede la art.1, al.1 că „România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”.
- Tokes Laszlo, cetăţean român, militează în Parlamentul European pentru cauza autonomiei teritoriale a secuilor din Harghita, Covasna şi Mureş, în condiţiile în care a candidat în circumscripţia electorală România; poziţiile sale ce contravin prevederilor actuale ale Constituţiei României sunt posibile tocmai datorită aplicării în Statul Român a principiilor democratice privind dreptul de a alege şi de a fi ales.
- Tokes Laszlo pune la îndoială faptul că România ar fi condusă de o putere democratică în condiţiile în care UDMR face parte din Guvern iar Tokes a candidat pentru Parlamentul European pe lista acestei formaţiuni politice.
C.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!