Adrian Şimon, de la Asociaţia Pro Democraţia (APD), a prezentat joi un aşa-numit raport de politici publice, subiectul fiind scandalul iscat de dorinţa comunei Biharia de ieşire din proiectul ADI Aparegio – de dezvoltare a reţelelor de apă şi canalizare în mai multe localităţi din judeţul Bihor. În acest proiect, Biharia delegase serviciile de apă-canal către Compania de Apă Oradea.
În prima a întâlnirii, Şimon a făcut un istoric al conflictului, folosindu-se inclusiv de declaraţiile părţilor – Primăria şi Consiliul Local Biharia, respectiv primarul Ilie Bolojan şi Compania de Apă Oradea (CAO) – pentru ca apoi să formuleze câteva concluzii. Adrian a evidenţiat faptul că „modul de comunicare şi comportament de furnizor de servicii al CAO nu ajută la găsirea de alternative”. De altfel, relaţia CAO – Biharia a fost percepută de APD ca fiind una de „ofensivă-defensivă”, făcând o paralelă între acest conflict şi cel dintre locuitorii din Ioşia şi Primărie – CET. „Se formulează o atitudine de genul «vei fi o victimă sau rămâi cu noi»”, a constatat Şimon în cârca organismului ce va implementa proiectul de zeci de milioane de euro în Bihor. În paralel, Şimon a ţinut să arate şi percepţia locuitorilor din Biharia, care consideră că preţul practicat de CAO este exagerat şi nejustificat, mai cu seamă că apa nu e potabilă. Pe de altă parte, reprezentantul APD a arătat cu degetul şi felul defectuos în care şi-au comunicat intenţiile aleşii comunei Biharia. Adrian Şimon a ţinut să informeze şi că părinţii săi locuiesc în Biharia, dar speră că acest lucru nu-l face incompatibil.
În coadă de peşte
După ce Şimon şi-a prezentat concluziile – în bună parte defavorabile Companiei de Apă Oradea şi Agenţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Aparegio – directorul CAO, Ovidiu Gavra a considerat că raportul APD lucruri „o parte adevărate, o parte trunchieri ale realităţii”, subliniind că UE nu mai finanţează separat localităţi mici, precum Biharia, ci doar operatori regionali, cum e azi CAO.
A urmat un dialog la care au mai participat şi reprezentantul ADI Aparegio, Adrian Foghiş, viceprimarul de Biharia, Szeghalmi Gyozo, consilierii locali de Biharia, Zoltan Mehes şi Pavel Biţiş, dar şi avocaţii celor din Biharia. Discuţiile s-au purtat în contradictoriu, iar finalul a fost în coadă de peşte, chiar dacă Gavra a acceptat la un moment dat să anuleze toate facturile emise celor din Biharia. „Am vrut să reeşalonăm. N-aţi vrut!”, i-a spus Gavra lui Szeghalmi, acesta din urmă replicând: „Populaţia n-a vrut!”. Deşi Gavra a afirmat în mai multe rânduri că vrea să colaboreze cu Biharia, pentru găsirea unei soluţii, el a fost privit cu neîncredere de cei din Biharia.
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!