Prin proiectul suspus dezbaterii publice autorităţile vor să micşoreze timpii pentru valorificarea bunurilor confiscate sau sub sechestru.
„Bunurile mobile cu privire la care s-a dispus confiscarea pot fi valorificate în cursul procesului al cărui obiect îl constituie legalitatea procesului-verbal de confiscare, înainte de pronunţarea unei hotărâri definitive şi irevocabile”, se arată în textul proiectului. Totuşi se aplică unele condiţii obligatorii precum existenţa riscului ca prin trecerea timpului valoarea bunurilor confiscate să se diminueze semnificativ. Valorificarea cât mai rapidă se va impune şi când măsura confiscării priveşte produse inflamabile şi petroliere, autovehicule sau alte mijloace de transport, precum şi bunuri care necesită pentru păstrare, potrivit legii, condiţii speciale.
„Din oficiu sau la cererea oricărei părţi, instanţa de judecată învestită cu soluţionarea procesului al cărui obiect îl constituie legalitatea procesului-verbal de confiscare, poate dispune distrugerea produselor din tutun ce nu îndeplinesc condiţiile legale pentru a fi comercializate”, se mai arată în textul legii.
Confiscări „la mixt”
Atribuţiile de valorificare a produselor confiscate sau sub sechestru revin direcţiilor judeţene a finanţelor publice, dar în cazul noului proiect „sumele de bani rezultate din valorificarea bunurilor mobile se consemnează pe numele învinuitului, inculpatului sau al persoanei responsabile civilmente, la dispoziţia organului judiciar care a dispus sechestrul”.
La nivel local confiscările şi sechestrul asupra unor bunuri se realizează, în general, de echipe mixte în care poliţiştii lucrează împreună cu comisari ai Gărzii Financiare, ai autorităţilor pentru sănătate publică sau cu medicii autorităţii pentru siguranţa alimentelor.
„Poliţia confiscă sau pune sub sechestru bunurile pentru care nu se deţin documente de însoţire sau de proprietate, bunuri de la constatarea unor infracţiuni şi produse care fac obiectul infarcţiunilor economice. Multe dintre aceste cazuri apar la colaborarea cu Garda Financiară sau cu ANSVSA. Printre produsele cele mai întâlnite la confiscările poliţiei sunt ţigările, fructele şi legumele”, ne-a explicat Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Politie Judeţean Bihor.
V.T.
Citiți principiile noastre de moderare aici!