Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, Departamentul de Istorie al Universității din Oradea, Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal au organizat joi, 29 martie, o conferință având titlul „Patrimoniul arheologic orădean. Cercetările arheologice din zona Velența în 2016-2017. Protejarea și Administrarea Patrimoniului”. Evenimentul a avut loc în sala de conferințe a Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural, fiind prezenţi mulţi elevi şi studenţi.
Angela Lupșea, director al Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural, a subliniat faptul că doreşte să deschidă porţile către toate liceele pentru a face ore în instituţia pe care o manageriază, pentru a studia alături de specialişti ai oraşului Oradea. Lucian Silaghi – director executiv, Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, a precizat că evenimentul edifică determinarea celor prezenţi de a continua cu profesionalism cercetările arheologice. Premisele însă nu sunt dintre cele mai favorabile, spune Lucian Silaghi, pentru că bugetul alocat Ministerului Culturii şi Educaţiei Naţionale este de doar 0,1%, iar din această sumă doar 5,7% se alocă pentru patrimoniul cultural naţional mobil sau imobil. Multe descoperiri arheologice importante s-au amânat din cauza lipsei de fonduri.
La rândul său, prof. univ. dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor Oradea, a amintit faptul că direcţia pentru patrimoniu îşi are începuturile în anii 70 şi până la sfârşitul anilor 90 în cadrul Muzeului Ţării Crişurilor. Profesorul universitar dr. Sever Dumitrașcu a fost unul dintre conducătorii oficiului de patrimoniu. Acesta din urmă a făcut parte din echipa de cercetare din zona Velenţa, atât în 2016 cât şi în 2017, ca arheolog expert. „Ştiu să citesc şi să privesc pământul ţării”, spune profesorul octogenar, care după o scurtă lecţie de patriotism adresată studenţilor prezenţi în sală, a sintetizat descoperirile făcute în cei doi ani: depozite de pipe, de cahle şi de creuzete din grafit.
Cercetări arheologice
Din echipa de cercetare a făcut parte şi lectorul univ. dr. Florin Sfrengeu, arheolog specialist (Departamentul de Istorie). În cadrul conferinţei, acesta a prezentat un slideshow legat de cercetările arheologice care s-au desfăşurat cu ocazia extinderii reţelei de distribuţie şi branşamente gaze naturale pe mai multe străzi din Velenţa. S-au descoperit fragmente ceramice şi fragmente de piese metalice de epocă modernă, ceramică neagră, resturi osteologice, s-au recuperat fragmente dintr-un vas de Vadu Crişului, cahle (cahlă: placă de teracotă sau de faianță folosită la construcția sobelor – n.red.), un toporaş din fier, monede de bronz, ceramică smălţuită şi pipe din lut ars.
Cel care a încheiat discursurile în cadrul conferinţei a fost dr. Marinel Roșu, expert în arheologie, de la Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, care a punctat metode de protejare a patrimoniului arheologic.
La final, s-a vernisat și expoziția arheologică „Artefacte arheologice salvate din zona Velența, 2016-2017”, organizată de Departamentul de Istorie al Universității din Oradea, Laboratorul de arheologie, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, Laboratorul de restaurare și conservare, Direcția Județeană pentru Cultură Bihor. Expoziția este găzduită în incinta Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural, Palatul princiar, corpul A, parter, şi va fi deschisă până în 22 mai.
Evenimentele culturale s-au desfășurat sub egida România 100.
Citiți principiile noastre de moderare aici!