Evenimentul moderat de doctorul în istorie Virgil Ștefan Nițulescu s-a desfăşurat pe 2 ianuarie deoarece în această zi s-au aniversat 120 de ani de la deschiderea oficială a Lojii Masonice din Oradea.
Invitaţii aceastei conferinţa au făcut parte din mai multe domenii, instituţii publice din ţară şi locale, instituţii de învăţământ universitar, mediul de afaceri, instituţii muzeale si reprezentanţi din partea unor ONG-uri culturale.
[eadvert]
Prof. univ. dr. Virgil Ştefan Niţulescu, doctor în istorie al Universității „Lucian Blaga‟ din Sibiu, a fost secretar de stat în Ministerul Culturii (2005 – 2006), fost vicepreședinte al Adunării Generale a Statelor Părți la Convenția UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial (2006 – 2007), manager la Muzeul Național al Țăranului Român și redactor șef la Revista muzeelor. Prof. univ. dr. Virgil Ştefan Niţulescu este şi profesor asociat la Universitatea din București.
„Sunt extrem de onorat să mă aflu aici, în faţa dumneavoastră, în calitate de moderator al unei conferinţe care, sper eu, va marca un moment în cercetarea românească dedicată istoriei francmasoneriei din România. În urmă cu exact 120 de ani, în această clădire se consacra templul masonic al Lojii Regele Ladislau, lojă înfiinţată încă din anul 1876 în Oradea. De atunci, loja a avut viaţa sa instituţională, diferită de cea a clădirii. Vom încerca astăzi să descifrăm o parte din nenumăratele taine ascunse în istoria acestui fenomen fascinant pentru foarte multă lume, atât pentru cei care sunt în interiorul francmasoneriei, cât şi poate uneori mai mult pentru cei care sunt în afara acesteia şi care îşi imaginează tot felul de lucruri despre această organizaţie”, a spus moderatorul în deschiderea evenimentului.
Prof. univ. dr. Virgil Ştefan Niţulescu a apreciat că în urmă cu 20 de ani ar fi fost de neimaginat ca această clădire în care s-a desfăşurat conferinţa să devină primul muzeu al francmasoneriei din România şi a mulţumit directorului executiv al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor, Angela Lupşea, pentru iniţiativa pe care a avut-o de a organiza această conferinţă „serioasă, în care să se discute la obiect, pe documente, cu metodă” despre istoria francmasoneriei din România.
Parte din istoria României
Din cei care au susţinut comunicări în cadrul conferinţei o parte au fost prezenţi în sală, iar o parte au susţinut comunicările pe platforma ZOOM. Prima comunicare a aparţinut prof. univ. dr. Vasile Zecheru, doctor în economie, specialitatea management, cadru didactic universitar, autor a numeroase lucrări de specialitate. Lucrarea prezentată şi intitulată „Dubla patentă germană din anul 1749 şi importanţa acestui act pentru francmasoneria din Transilvania” s-a referit la faptul că la 30 iulie 1749, Loja scoţiană l’Union (Uniunea) şi Loja Des Trois Globes (Cele Trei Globuri) de la orientul Berlin au emis o dublă patentă în favoarea nobilului transilvan Martin Gottlob von Seulen, originar din Braşov, pentru ai servi acestuia ca temei și împuternicire privind înfiinţarea Lojei obişnuite Zu den drei Säulen (La cele Trei Coloane) şi a Lojei scoţiene Zu den vier Monden (La cele patru Luni).
A urmat apoi comunicarea dr. Tudor Sălăgean intitulată „Francmasoneria. Patrimoniu și istorie”. Dr. Tudor Sălăgean a făcut cercetări asupra patrimoniului francmasonic din muzeele din România, a istoriei francmasoneriei din România şi a istoriei societăților secrete, având mai multe lucrări publicate. În comunicarea prezentată s-a aplecat asupra recuperării și punerii în valoare a patrimoniului francmasonic din România, lucru care are o importanță crucială pentru readucerea acestui capitol al istoriei noastre la dimensiunile sale umane.
Prof. dr. Gheorghe Bichicean, doctor în istorie la Universitatea din București, a susţinut comunicarea „Victor G. Cădere, francmason și om politic. Profesor și Decan al Facultății de drept din Oradea (1926-1934)”. Jurist, avocat, politician și diplomat de carieră, licențiat și doctor al Facultății de Drept din Iași, Victor Cădere, și-a continuat studiile la Paris, unde în 1924 devine Diplomat în Științe politice. A desfășurat o bogată activitate politică în România și în străinătate, fiind membru al delegației României la Conferința de Pace de la Paris (1919 -1920). A avut o prestigioasă carieră didactică universitară, fiind profesor agregat, profesor titular și decan al Facultății de Drept din Oradea. A fost francmason, inițiat în anul 1923 în Loja pariziană Ernest Renan.
Prof. univ. dr. Mihai D Drecin, specialist în istoria modernă și contemporană a României, în istoria financiar-bancară central-europenă., a prezentat lucrarea „Octavian Goga fracmason?”.
„Nu am preocupări speciale de cercetare în domeniul fracmasoneriei. Am depistat, în cercetările privind istoria modernă a Transilvaniei, oameni politice români care au fost fracmasoni. Am evidențiat acest lucru, inclusiv în sesiuni științifice organizate de Loja fracmasonă din România”, spune prof. univ. dr. Mihai D Drecin, care a prezentat o comunicare completată cu noi documente de arhivă și interpretări, a celei prezentate în octombrie 2018 la Alba Iulia.
Lector univ. dr. Bogdan Bucur, de la Departamentul de Sociologie al Facultăţii de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative București a susţinut comunicarea „Introducere în sociologia masonică: o analiză a rețelelor sociale dezvoltate de Jean Pangal în România Mare”. Jean Pangal a fost supranumit, în presa interbelică, Prințul Suveran al francmasoneriei române. Chiar dacă diplomatul, politicianul și francmasonul Jean Pangal este, încă, prea puțin cunoscut, acesta a fost extrem de influent în perioada interbelică.
Seria comunicărilor a fost încheiată de dr. Dacian Palladi, fondator al Triunghiului Masonic „Țara Crișurilor” și apoi a Lojii cu aceiași denumire din Oradea (structura MLNR). A prezentat lucrarea „Managementul orgoliilor” în care a vorbit despre ce este, despre cum și când acționează orgoliul în viața individuală a omului, în viața socială construită de acesta, inclusiv viața masoneriei, cu referire și trimitere la trecutul, actualitatea și posibilul viitor al masoneriei orădene în special, și a celei universale, în general.
Comunicările din conferinţă au fost intercalate cu sesiuni de intrebări si discuții. Fundația pentru Protejarea Monumentelor Bihor are în plan organizarea mai multor evenimente de acest fel, evenimente ce au ca scop schimbarea mentalității societății cu privire la acest obiectiv, şi pentru a înţelege că lojile masonice nu mai reprezintă un subiect tabu.
Trimite articolul
XCe vã mai place misticismul unei vieţimoraL eeeeeee
Palade parcă anunța că iese din masonarie….
Si idioti ca astia au contribuit, alimentat si adancit ceea ce se numeste teoria conspiratiei.
Au zugrăveala ca și în camera copiilor. Mai văd pe-acolo zodiace etc. = satanism 100%. Ăștia nu se pot conduce pe ei, mai vor să dea sfaturi și la alții!
Măi Palladi, acum ce ești mason sau baptist? Parcă baptiștii nu se impacă cu zoduacele, horoscoapele, păgânismele pentru care au fost nimicite celelalte din fața evreilor! Acum stai òntr-o clădire cu astfel de crezuri și simboluri păgâne. Cum se impacă asta cu religia ta actuală? Acum ințeleg de ce propuneai tu ca cei nevaccinați să poarte un semn distinctiv! Cred ca te-ai inspirat de la un inaintaș de-al tău din al doilea război mondial! Și incă ceva, măi Palladi. Nu pari prea fericit, încă ești în căutare, incă nu te-ai așezat!
Masoneria…deci asta explica “valiarea” Anghelei! Si de ce e atat de “tinuta in brate” cu toate prostiile si ilegalitatile facute…
„Însușirea culturală este adoptarea inadecvată sau nerecunoscută a unui element sau a unor elemente ale unei culturi sau identități de către membrii unei alte culturi sau identități.”
Se întâmplă mai frecvent când o cultură (devenită recent) dominantă apropriază, confiscă dintr-o cultură (devenită recent) minoritară, străină celei dintâi. Mai pe românește e vorba de fraudarea istoriei locale. Din nou…