Conferința despre drepturile pacienților și bolile rare în Uniunea Europeană este organizată de Comisia Europeană, împreună cu Ministerele Sănătății din România și Ungaria, cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și cu Integrált Jogvédelmi Szolgálat (Serviciul de Protecție Legală Integrată).
Evenimentul va cuprinde trei sesiuni de comunicări.
Drepturile pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere
În cadrul acestei sesiuni vor fi prezentate drepturile pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere și rolul Punctelor Naționale de Contact, situația emiterii Prescripțiilor electronice la nivelul Uniunii Europene și statusul Prescripției electronice din punct de vedere tehnic. Sesiunea se va finaliza cu o dezbatere despre drepturile pacienților în asistența medicală transfrontalieră.
Cea de-a doua sesiune, Cooperare în domeniul asistenței medicale transfrontaliere, va aborda proiectele susținute prin intermediul programului Interreg Europe 2021-2027 pentru asistența medicală transfrontalieră în regiunile de graniță. De asemenea, vor fi dezbătute modalitățile viitoare de cooperare în privința asistenței medicale transfrontaliere.
În cadrul celei de-a treia sesiuni se vor prezenta informații privind Rețelele Europene de Referință pentru Boli Rare: politici, organizare și apartenență, oportunități, provocări, dar și viziunea unei organizații româno-maghiare de pacienți în privința Rețelelor Europene de Referință. Sesiunea se va încheia cu dezbaterea modalităților de integrare a Rețelelor Europene de Referință în sistemele de sănătate din România și Ungaria.
„Desfășurarea acestui eveniment în județul Bihor, cu participarea doamnei Președinte CNAS dr. Valeria Herdea, dar și a altor reprezentanți ai Ministerului Sănătății din România și din țara vecină, reprezintă o oportunitate deosebită pentru susținerea și promovarea drepturilor pacienților aflați în zona de graniță, pacienți aflați în situația de a solicita asistență medicală transfrontalieră”, a declarat directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor, Dorel Dulău.
Cei care doresc să participe o pot face atât fizic, cât și online. Evenimentul va avea loc la Ramada Hotel, în sala Toscana, Calea Aradului nr. 9. Formularul de înscriere și agenda sunt disponibile pe: https://eu.eventscloud.com/ereg/newreg.php?eventid=200284427&language=hun&languge=eng&language=rom.
Alianța Națională pentru Boli Rare din România a organizat în data de 4 august 2023, la Oradea, o întâlnire intersectorială la care instituția Casei de Asigurări de Sănătate Bihor a participat cu scopul de identificare a nevoilor pacienților cu boli rare din perspectiva tuturor actorilor sociali implicați în diagnosticarea și managementul bolilor rare.
„Considerăm că specificitatea județului Bihor, ca județ limitrof graniței cu statul maghiar, dublat de o organizare și un management eficient al sistemului de asigurări de sănătate local, strict în interesul asiguratului, au reprezentat atuuri importante care au asigurat alegerea municipiului Oradea ca oraș gazdă a acestei Conferințe”, a adăugat Dorel Dulău.
Citiți principiile noastre de moderare aici!