[eadvert]
Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, conferința „Cool și fancy: love forever. Sărbătorile iubirii pentru țărani, orășeni și generația Z”, susținută de dr. Camelia Burghele, etnolog la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.
Evenimentul va avea loc vineri, 24 februarie 2023, ora 12.00, în sala de conferinţe a Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A). Moderatorul evenimentului va fi dr. Vasile Todincă, cercetător ştiinţific 1 la Secția de etnografie a Muzeului Ţării Crişurilor.
„Satul tradițional folosea două «instrumente culturale» – calendarul și sărbătoarea – pentru o corectă punere în relație a omului cu divinitatea și cu mersul lumii; sărbătorile de primăvară celebrau dragostea, dar nu atât erotismul modernității, cât nevoia de facere a cuplului, a perechii (la oameni, păsări, animale), și ipostaza de fertilitate (la oameni, animale, holde), totul sub semnele augurale ale renașterii naturii. Aceasta este grila antropologică în care trebuie citite sărbători populare precum Dragobetele, mărțișorul sau Sânzienele. Orășeanul, omul comunității urbane și mai ales generațiile X, Y, Z (adulții tineri, tinerii și adolescenții de azi, mai ales «nativii digitali») aplică o altă grilă, marcată de globalizare, gadget-urile tehnologiei digitale și, mai ales, consumerismul atât de vizibil în advertising, marketizarea produselor și o nouă simbolistică a cadoului. Este o trăire cool și fancy a ceea ce, altădată, însemna «a fi în rând cu lumea» sau «a trăi cu rost»”, explică etnologul.
Dar cele două momente comunitare, cele două tipuri de sărbătoare sunt legate de dorința de a fi împreună, „fie că e vorba de lavița din fața casei, de curtea bisericii sau șura danțului, ori, de partea cealaltă, de mall, de spa, de vacanța exotică sau party-ul din clubul de fițe din centrul orașului”, precizează Camelia Burghele.
Dr. Camelia Burghele este etnolog/antropolog cultural specializat în magia terapeutică tradițională și formulele moderne de preluare a scenariilor magico-rituale, dar și în dinamica proceselor culturale din satele românești tradiționale (mai ales a satelor din Sălaj). Este dublu licențiată (Litere și Jurnalism, UBB Cluj) și are studii doctorale (UBB Cluj) și postdoctorale (Academia Română). Este autoarea a numeroase studii și cărți ce îmbrățișează domenii de cercetare diverse ale lumii satului.
Intrarea la conferinţă este liberă în limita a 150 de locuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!